Herstelpotentieel voor het pond

. © BelgaImage
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De brexit-perikelen stuurden het Britse pond vorige week opnieuw een stuk lager. Met enkele hefboomproducten spelen we in op een herstel van het pond tegenover de euro.

Het Britse pond (GBP) kreeg vorige week een nieuwe dreun nadat was gebleken dat de brexit-gesprekken meer dan ooit in het slop zitten. De marktperceptie is dat het Verenigd Koninkrijk economisch meer te verliezen heeft dan de handelspartners en dus gebaat is bij een ordelijke uitstap. De euro heeft er dit jaar al een sterke herstelbeweging op zitten, niet alleen tegenover de dollar maar ook tegenover het pond. De euro-pondverhouding piekte eind augustus op 0,93. Dat was het hoogste niveau sinds 2009.

BoE neemt markt tegenvoets

Die was in hoofdzaak toe te schrijven aan de Bank of England (BoE), de Britse centrale bank. Die liet vorige maand zoals verwacht de korte rente ongewijzigd op het historische dieptepunt van 0,25 procent. Maar in het begeleidende commentaar gaf de centrale bank wel aan dat al de komende maanden gestart zal worden met de afbouw van de monetaire stimuli.

De BoE is van mening dat het inflatierisico groter is dan het risico op een vertraging van de economische groei. De inflatie in het Verenigd Koninkrijk is opgelopen naar het hoogste niveau in vijf jaar. De bank ziet de stijging van de consumptieprijzen volgende maand boven 3 procent oplopen. Dat is te ver boven de eigen doelstelling van 2 procent. De inflatieopstoot is toe te schrijven aan het zwakke pond, dat de invoerkosten verhoogt. Kort na het brexit-referendum verlaagde de BoE de rente met 25 basispunten.

Het is nog geen uitgemaakte zaak, maar de kans is groot dat die rentestap in november ongedaan zal worden gemaakt. Dat verwachtte de markt pas ten vroegste in februari 2018. Negatieve berichtgeving over de brexit en een neerwaartse bijstelling van de groeiverwachtingen kunnen de Britse munt op korte termijn onder druk zetten. Toch zijn we van mening dat de koers van het pond al heel wat slecht nieuws verrekent.

Ruime keuze

Er zijn verschillende aanbieders van hefboomproducten met het Britse pond als onderliggende waarde. Inspelen op een herstel van het pond tegenover de euro betekent dus dat we voor een EUR/GBP turbo short moeten kiezen (euro daalt in waarde). BNP Paribas Markets en ING bieden elk 4 turbo short aan op de EUR/GBP.

Beide hanteren een spread van 4 eurocent. Goldman Sachs Markets heeft slechts twee turbo short in het gamma, maar het verschil tussen de aan- en de verkoopkoers blijft beperkt tot 3 eurocent. De keuze van het stop-lossniveau hangt af van uw risicoprofiel. We raden aan om een marge van minstens 15 procent in acht te nemen tussen de stop-loss en de referentieprijs.

Partner Content