Iedereen zit short op granen

. © Getty Images
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De granenmarkten kampen al vier opeenvolgende jaren met een aanbodoverschot. Dat zal op korte termijn niet veranderen.

De International Grains Council (IGC) verwacht voor het lopende oogstjaar de op een na hoogste opbrengst ooit. Tarwe en maïs maken zich dus op voor het vijfde opeenvolgende surplus. Tegelijk bevinden ook de voorraden zich op een recordniveau.

Recordshortpositie

De Verenigde Staten waren lange tijd de grootste granenexporteur. Vandaar dat de markt ook een bovengemiddelde aandacht besteedde aan parameters als de hoeveelheid landbouwoppervlakte en de verwachte opbrengsten per hectare in de VS. De Amerikaanse markt is nog altijd erg belangrijk maar zal dit jaar worden ingehaald door Rusland als grootste exporteur. De hele regio rond de Zwarte Zee (Rusland, Oekraïne en Kazachstan) heeft de jongste jaren de productie en de uitvoer flink opgetrokken.

Het grote gevaar op de granenmarkten is dat bij de investeerders alle neuzen in dezelfde richting staan. Zo bevindt de netto shortpositie (om in te spelen op verdere prijsdalingen) bij maïs zich op het hoogste niveau ooit. Om een duurzame prijsstijging te kunnen verantwoorden, moet het marktevenwicht (vraag en aanbod) er fundamenteel anders uitzien. Maar dat zit er gezien de oogstprognoses en de voorraadniveaus op korte termijn niet in. Dat neemt niet weg dat er wel een rally in de kaarten zit als de shorters tegenvoets worden genomen. Dat kan bij nadelige weersomstandigheden of een andere onverwachte gebeurtenis.

Granentrackers

Door het overaanbod zijn de granenmarkten ‘in contango’. Dat wil zeggen dat termijncontracten met een latere afloopdatum duurder zijn. Granen worden wereldwijd in dollar verhandeld, waardoor beleggers ook een valutarisico lopen. Het aanbod aan hefboomproducten met granen als onderliggende waarde is erg schaars.

Gelukkig zijn er voldoende trackers beschikbaar om de prijsevolutie van een of meerdere granensoorten te schaduwen. De ETFS Wheat (GB00B15KY765) volgt de Bloomberg Wheat Subindex en bij de ETFS Corn (GB00B15KXS04) gaat het om de Bloomberg Corn Subindex. De jaarlijkse beheervergoeding van beide trackers bedraagt 0,49 procent.

Een gespreide investering kan ook via de ETFS Grains (GB00B15KYL00), die de Bloomberg Grains Subindex schaduwt. Die is samengesteld uit maïs (41%), soja (35%) en tarwe (24%). Er bestaan ook varianten die het valutarisico afdekken maar daarvoor moet een premie worden betaald.

Partner Content