Investeren in de farma- en biotechsector via ETF’s (I)

In deze bijdrage bekijken we enkele gediversifieerde ETF’s die investeren in Amerikaanse farma- en biotechbedrijven.

Hoewel er nog een aantal onzekerheden overblijven, wordt dit najaar in de Verenigde Staten de Affordable Care Act van kracht. Die reeks maatregelen die betrekking hebben op de gezondheidszorg, wordt ook wel Obamacare genoemd, omdat de nieuwe ziektewet als een van de grootste verwezenlijkingen van de Amerikaanse president en zijn Democratische Partij kan worden beschouwd. Obamacare omvat onder meer een verplichte ziekteverzekering voor alle Amerikanen. De wet kwam er niet zonder slag of stoot, want de Republikeinen doen er nog altijd alles aan om de invoering te vertragen.

Het spreekt voor zich dat Obamacare gunstig is voor de farma- en biotechbedrijven in de Verenigde Staten. De beursprestatie van de meeste aandelen uit de sector was dit jaar dan ook bovengemiddeld goed. Obamacare is een vrij ingewikkelde reeks wetten die stapsgewijs van kracht zullen worden. Een groot deel ervan is nu al van kracht en het sluitstuk moet voor 1 januari 2014 worden afgerond. Toch loeren er nog een aantal onzekerheden om de hoek. Zo komen er deze maand nog begrotingsbesprekingen aan, waarbij de budgetten voor Obamacare moeten worden vastgelegd. Ergens in de tweede helft van oktober zal ook het schuldplafond opnieuw worden bereikt. In beide gevallen kunnen de Republikeinen roet in het eten gooien door zich in beide dossiers hard op te stellen.

Het lot van de Amerikaanse farma-industrie hangt uiteraard niet enkel samen met Obamacare. Er zijn ook een aantal structurele tendensen die gunstig zijn voor de sector, zoals de toenemende vergrijzing van de wereldbevolking en de stijging van het aantal chronische ziektes, die met een hogere levensverwachting gepaard gaan. De opkomst van de generische geneesmiddelen heeft de farmabedrijven verplicht hun businessmodel aan te passen. Samen met het verstrijken van de patenten vielen ook de inkomsten terug. Dat is nog altijd een belangrijk element dat veel bedrijven een moeilijke periode bezorgde, maar de voorbije jaren heeft de farmasector zich zo goed en zo kwaad als het kon aan de nieuwe realiteit aangepast. Enerzijds speelde innovatie een belangrijke rol in het nieuwe businessmodel, maar een andere factor is het toenemende belang van de emerging markets voor de sector. De Amerikaanse farmabedrijven zijn ook internationaal actief en de meeste opkomende landen vormen de belangrijkste groeipool, niet het minst door de sterke toename van de bevolking (grote delen van Azië, Afrika, Midden-Oosten) of -in het geval van China en Japan- de vergrijzing. Zo wil China tijdens het lopende vijfjarenplan 6,3 miljard USD investeren in de biofarmaceutische sector. Volgens schattingen van The Economist zal China in 2016 Japan onttronen als tweede grootste verbruiker van geneesmiddelen ter wereld. Dit vooruitzicht biedt dus zeker kansen voor (Amerikaanse) farmabedrijven.

In deze bijdrage bekijken we enkele gediversifieerde ETF’s die investeren in Amerikaanse farma- en biotechbedrijven. In een volgende aflevering halen we er de internationale farmatrackers bij.

SPDR Health Care Select Sector Fund (XLV)

Deze tracker behoort tot de SPDR-productfamilie van State Street Global Advisors en noteert op de NYSE met als tickersymbool XLV. Met 7,5 miljard USD aan activa is het veruit de grootste tracker in de sector. De onderliggende index is de S&P Health Care Select Sector Index, die momenteel uit 54 bedrijven is samengesteld. XLV is geen pure farmatracker, maar bedrijven uit de farmasector maken wel 45% van de index uit. Daarnaast is de index samengesteld uit biotechbedrijven (18%), dienstverlenende farmabedrijven (17%) en leveranciers van materiaal en apparatuur voor de sector (16%). Johnson & Johnson vormt de grootste individuele participatie met 12,7%, gevolgd door Pfizer (9,7%) en Merck (7,4%). De jaarlijkse beheersvergoeding bedraagt 0,18%, waarmee XLV tot de goedkopere trackers behoort. XLV kan sinds begin dit jaar met een rendement van bijna 30% uitpakken.

Vanguard Health Care ETF (VHT)

Uitgever Vanguard gebruikt de MSCI US IMI Health Care 25/50-index als onderliggende waarde voor deze ETF, die met tickersymbool VHT eveneens op de NYSE noteert. De onderliggende index is met 293 bedrijven veel uitgebreider dan bij XLV het geval is. Toch ontloopt de sectorallocatie van beide trackers elkaar nauwelijks. Zuivere farmabedrijven staan in voor 40%, gevolgd door biotech (20%) en medische apparatuur (16%). Ook de top drie is dezelfde. De gemiddelde marktwaarde van de bedrijven die tot de index behoren, bedraagt 52,2 miljard USD. VHT is gemeten volgens activa onder beheer (2,1 miljard USD), na XLV, de grootste tracker in de farmasector. De jaarlijkse beheersvergoeding ligt met 0,14% zelfs nog iets lager. Het rendement van VHT sinds begin dit jaar is met 26% wel iets minder hoog.

iShares US Healthcare ETF (IYH)

Deze tracker van de iShares-productfamilie van uitgever BlackRock is de derde grootste farma-ETF, die op het vlak van activa ongeveer even groot is als VHT, maar wel over een hogere liquiditeit beschikt. De aangerekende beheersvergoeding is met 0,46% per jaar een stuk hoger dan bij bovenstaande trackers, maar de beheerders kunnen dat verantwoorden met een hoger rendement (+31% sinds begin dit jaar). De onderliggende waarde is de Dow Jones US Healthcare Index, waartoe 113 farma- en biotechbedrijven behoren, waarbij de tien grootste instaan voor 52% van de index.

Andere trackers die eveneens over voldoende kritische omvang en liquiditeit beschikken, zijn onder meer het First Trust Health Care AlphaDEX Fund (FXH), de PowerShares Dynamic Pharmaceuticals Portfolio (PPJ), de SPDR S&P Pharmaceuticals ETF (XPH) en de Market Vectors Pharmaceutical ETF (PPH).

Gezien de sterke prestatie van de voorbije maanden is het raadzaam om op een terugval te wachten om in de (Amerikaanse) farmasector te investeren. De hierboven genoemde onzekerheden rond Obamacare kunnen daarvoor mogelijk de gelegenheid bieden.

Partner Content