Investeren in de farma- en biotechsector via ETF’s (II)

In deze aflevering bekijken we een aantal internationaal georiënteerde farma-ETF’s en enkele trackers die zich tot een specifieke niche richten.

Vorige week hebben we enkele gediversifieerde ETF’s besproken die investeerden in grote Amerikaanse farma- en biotechbedrijven (IB38B). We wezen toen ook op het belang van de Affordable Care Act of Obamacare voor de Amerikaanse gezondheidssector en op de valkuilen die de tijdige invoering van die wet in de war kunnen sturen. De verhoging van het schuldenplafond in de Verenigde Staten heeft op het eerste gezicht weinig met Obamacare te maken, maar vorige week besliste de Republikeinse partij om beide dossiers aan elkaar te koppelen. De Republikeinen, die in het Huis van Afgevaardigden over een meerderheid beschikken, willen meewerken aan een tijdelijke oplossing voor het schuldenplafond, maar enkel op voorwaarde dat Obamacare wordt uitgesteld. Obamacare is een democratisch aangenomen wet die vorig jaar ook werd gesteund door de kiezers en al door het Hooggerechtshof werd goedgekeurd. We gaan er tot nader order van uit dat de recente evolutie een politieke sideshow is, die hoogstens voor wat vertraging kan zorgen.

De impact van het nieuws op de Amerikaanse farma- en biotechaandelen bleef beperkt, omdat tegelijk de beslissing van de Federal Reserve om de stimuleringsmaatregelen voorlopig niet te verminderen tot euforie op de beursvloeren leidde. In deze aflevering bekijken we een aantal internationaal georiënteerde farma-ETF’s en enkele trackers die zich tot een specifieke niche richten.

iShares S&P Global Health Care ETF (IXJ)

Deze ETF behoort tot de iShares-productfamilie van uitgever BlackRock en noteert op de NYSE, met als tickersymbool IXJ. Met bijna 900 miljoen USD aan activa onder beheer is het een van de grootste, wereldwijde georiënteerde farmatrackers. Met een dagvolume van 80000 verhandelde deelbewijzen is het ook een van de meest liquide. De ETF werd al in 2001 gelanceerd en de onderliggende waarde is de S&P Global 1200 Healthcare Sector Index. Die is samengesteld uit 90 bedrijven uit de farma- en biotechsector en enkele toeleveringsbedrijven. Ondanks de wereldwijde oriëntatie blijven Amerikaanse bedrijven overwogen, met een aandeel van 61% in de index. In de top tien staan ook Europese spelers zoals Novartis, Roche, Glaxo SmithKline, Sanofi en Bayer. De jaarlijkse beheersvergoeding bedraagt 0,48%. IXJ is sinds begin dit jaar de best presterende wereldwijde farmatracker met een klim van 24%.

SPDR S&P International HealthCare Sector (IRY)

Uitgever State Street Global Advisors lanceerde deze ETF, die met tickersymbool IRY op de NYSE Arca noteert, in de zomer van 2008. IRY is met iets meer dan 60 miljoen USD onder beheer een stuk kleiner dan de hierboven besproken IXJ. De onderliggende index is de SPDR S&P International Health Care Index, die is samengesteld uit 121 bedrijven. Het grootste verschil met IXJ is dat het bij IRY enkel om niet-Amerikaanse bedrijven gaat. Zwitserland (met Roche en Novartis) staat in voor bijna een kwart van de onderliggende index, maar ook het Verenigd Koninkrijk (Glaxo en Astra Zeneca), Japan (Takeda), Duitsland (Bayer), Frankrijk (Sanofi) en Denemarken (Novo Nordisk) spelen een vooraanstaande rol. Pure farmabedrijven zijn met 73% sterk overwogen, terwijl het aandeel van biotech op minder dan 7% blijft steken. Toeleveranciers van medisch materiaal en aanverwante diensten nemen de resterende 20% voor hun rekening. De jaarlijkse beheersvergoeding ligt met 0,5% een fractie hoger dan bij IXJ. Sinds begin dit jaar steeg de beurswaarde van IRY met 16%.

iShares MSCI ACWI ex US Healthcare (AXHE)

Deze iShares-tracker, die eveneens wordt aangeboden door BlackRock, behoort tot de kleinere farma ETF’s met 11 miljoen USD onder beheer. De tracker werd in 2010 gelanceerd en noteert op de NYSE met als tickersymbool AXHE. Toch vormt de beperkte liquiditeit van deze tracker (gemiddeld 1500 stuks per dag) voor de particuliere investeerder geen nadeel, omdat de bedrijven die van de onderliggende index deel uitmaken erg liquide zijn en dus dagelijks een aangepaste indexstand kan worden berekend. De onderliggende waarde is de MSCI All Country World ex USA Health Care Index. Net als bij IRY gaat het dus enkel om bedrijven die hun hoofdzetel buiten de Verenigde Staten aanhouden. De index is wel iets minder uitgebreid met 71 bedrijven. Toch vinden we bij de grootste participaties dezelfde bedrijven terug als bij IRY, zij het in een andere weging. De tien grootste bedrijven staan in voor 66% van de index. Het overwicht van de farmasector is met 80% zelfs nog iets groter dan bij IRY. Het gewicht van pure biotechbedrijven in de index is beperkt, amper 5%. BlackRock rekent voor AXHE een beheersvergoeding van 0,48% per jaar aan. AXHE kan, net als IRY, op een prijsstijging van 16% terugblikken sinds begin 2013.

PowerShares S&P SmallCap Health Care Portfolio (PSCH)

Invesco PowerShares lanceerde deze tracker in april 2010 om investeerders te laten inspelen op het segment van de kleinere farmabedrijven (smallcap). De ETF, die op Nasdaq noteert met als tickersymbool PSCH, is zelf niet zo klein, met 152 miljoen USD onder beheer. De tracker schaduwt de evolutie van de S&P SmallCap 600 Capped Health Care Index. Die bestaat uit 65 bedrijven met hoofdzetel in de Verenigde Staten die zowel in de deelsegmenten farma, biotech als in aanverwante materialen en diensten actief zijn. De meeste bedrijven uit de index zullen de Europese beleggers niet bekend in de oren klinken. Toch gaat het om participaties met een zekere omvang, want de gemiddelde beurskapitalisatie van de bedrijven in de index bedraagt 1,7 miljard USD. Ook de liquiditeit van de tracker is met gemiddeld 24000 stuks op dagbasis voldoende hoog. PSCH is een erg goedkope tracker met een jaarlijkse beheersvergoeding die beperkt blijft tot 0,29%. Dat gaat echter niet ten koste van het rendement, dat met 32% sinds het jaarbegin een stuk hoger ligt dan bij de hierboven besproken trackers.

Partner Content