Investeren in groeimarkten

Via enkele grote trackers kunt u investeren in het segment van de groeimarkten. Een overzicht.

De belangrijkste argumenten om een belegging in de groeimarkten te overwegen, kon u al lezen op de strategiepagina vorige week (IB32A). Naast de relatief goedkopere waardering tegenover de beurzen van de industrielanden, de onderweging in de institutionele portefeuilles en het negatieve sentiment is er ook nog de goedkopere dollar (USD). De dollarindex (DXY) is sinds begin dit jaar met ongeveer 5% gedaald, en dat is gunstig voor de groeilanden die hun schulden voor het grootste deel in USD hebben uitstaan. In deze bijdrage bekijken we hoe u via een aantal grote trackers in het segment van de groeimarkten kunt investeren.


iShares MSCI Emerging Markets ETF

Tickersymbool: EEM

Beurs: NYSE Arca

Eerste notering: april 2003

Activa onder beheer: 30,5 miljard USD

Gemiddeld volume: 68 miljoen

Prestatie sinds 1/1/2016: +17,3%

Prestatie op 12 maanden: +8%

Prestatie op 3 jaar: +1,3%

Jaarlijkse beheerkosten: 0,67%


Top vijf van de belangrijkste posities

1. Tencent Holdings (gediversifieerde Chinese holding)

2. Samsung Electronics

3. Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (halfgeleiders)

4. Alibaba Group (internet)

5. China Mobile (telecom)


Deze tracker uit de iShares-productfamilie van uitgever BlackRock Asset Management is in omvang niet de grootste groeilanden-ETF, maar het is wel degene die al het langst op de markt en het meest liquide is. De onderliggende waarde is de MSCI Emerging Markets-index, die bestaat uit 844 bedrijven. Geografisch is Azië logischerwijze oververtegenwoordigd, met een gewicht van 43,6% voor de echte groeilanden en 26,8% voor de meer ontwikkelde Aziatische economieën (onder meer Zuid-Korea). Daarna volgen Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika (samen 16,2%) en Latijns-Amerika (13,4%).

Op het gebied van de sectoren zijn technologie en diensten het sterkst vertegenwoordigd (beide 23%), gevolgd door cyclische consumentengoederen (11%), defensieve consumentengoederen (8%), grondstoffen (8%), energie (7%) en telecom (7%). De jaarlijkse beheerskosten liggen met 0,67% aan de hoge kant.


iShares Core MSCI Emerging Markets ETF

Tickersymbool: IEMG

Beurs: NYSE Arca

Eerste notering: oktober 2012

Activa onder beheer: 15,7 miljard USD

Gemiddeld volume: 6,1 miljoen

Prestatie sinds 1/1/2016: +16,5%

Prestatie op 12 maanden: +8%

Prestatie op 3 jaar: +3,1%

Jaarlijkse beheerskosten: 0,18%


Dezelfde uitgever van EEM bracht vier jaar geleden een aangepaste versie van deze tracker op de markt, met als tickersymbool IEMG. Het verschil is gelegen in de onderliggende waarde, de MSCI Emerging Markets Investable Markets Index (IMI). Die is met 1945 bedrijven een stuk uitgebreider dan de gewone MSCI Emerging Markets-index. Dat komt vooral door een hoger aandeel van kleinere en middelgrote bedrijven in de index. De top vijf van de grootste individuele participaties is dezelfde als bij EEM. In minder dan vier jaar is het beheerde vermogen van IEMG al ruim half zo groot als dat van EEM. Dat heeft ook te maken met de veel lagere beheersvergoeding die voor deze tracker wordt aangerekend. Die ligt met 0,18% een stuk onder het gemiddelde voor groeilanden-ETF’s. Omdat de prestaties vrijwel gelijk zijn aan die van EEM, vinden we IEMG met zijn grotere diversificatie en lagere kosten zelfs interessanter dan EEM.


Vanguard FTSE Emerging Markets ETF

Tickersymbool: VWO

Beurs: NYSE Arca

Eerste notering: maart 2005

Activa onder beheer: 42,2 miljard USD

Gemiddeld volume: 16,2 miljoen

Prestatie sinds 1/1/2016: +17,7%

Prestatie op 12 maanden: +6,8%

Prestatie op 3 jaar: +4,3%

Jaarlijkse beheerkosten: 0,15%


Top vijf van de belangrijkste posities

1. Tencent Holdings

2. Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.

3. Naspers (Zuid-Afrikaanse mediagroep)

4. China Mobile

5. China Construction Bank


Deze tracker van uitgever Vanguard met tickersymbool VWO is de grootste groeilanden-ETF met meer dan 40 miljard USD onder beheer. VWO is al ruim tien jaar op de markt en stak in die periode EEM voorbij als grootste groeilandentracker. De onderliggende index is de FTSE Emerging Markets-index. Die is nog een stuk uitgebreider dan de MSCI Emerging Markets IMI-index en telt niet minder dan 4069 bedrijven. Nog een opmerkelijk verschil is dat de index van FTSE Zuid-Korea niet als een groeiland beschouwt. Dat betekent dat er geen Zuid-Koreaanse bedrijven in de index zijn opgenomen.

China heeft met 27,5% het grootste gewicht, gevolgd door Taiwan (15,4%), India (12,2%), Brazilië (8,7%) en Zuid-Afrika (8,7%). Financiële diensten (22%) en telecom (18%) scoren het hoogst. Cyclische consumentengoederen (8%), grondstoffen (8%) defensieve consumentengoederen (8%) en energie (7%) volgen op ruime afstand. Ook VWO kan uitpakken met een lage beheersvergoeding van amper 0,15%.

Er zijn ook een aantal Europese groeilandentrackers voor beleggers die liever binnen de eurozone blijven met hun investeringen. Ze noteren op Euronext en schaduwen eveneens de prestatie van de MSCI Emerging Markets-index. Het rendement is dan ook gelijklopend aan dat van EEM, gecorrigeerd voor het valutaverschil (USD/EUR). De Lyxor MSCI Emerging Markets ETF met ISIN-code FR00104290068 is sinds juni 2007 op de markt, heeft 1,79 miljard EUR onder beheer en hanteert een jaarlijkse vergoeding van 0,55%. De Amundi ETF Emerging Markets met ISIN-code FR0010959676 bestaat sinds september 2012 en heeft 1,69 miljard EUR aan activa onder beheer. Bij Amundi liggen de jaarlijkse beheerskosten met 0,2% wel een stuk lager.

Partner Content