Lezersvraag: ben ik goed bezig met financiële aandelen?

© Getty Images/iStockphoto

Hoe komt het dat jullie voorbeeldportefeuille geen financiële aandelen bevat? Mijn posities in Ageas, KBC, ING en de Nationale Bank vormen 20 procent van mijn portefeuille. Ben ik dan niet goed bezig?

We beleggen sinds vorige zomer wel degelijk in de financiële sector, maar omwille van de risicospreiding doen we dat niet via individuele aandelen, maar via een belegging in de iShares Stoxx 600 Banks ETF, als onderdeel van het thema basiswaarden en trackers. Die tracker schaduwt de prestatie van de Stoxx600 Banks-index, die de 44 grootste Europese financiële waarden omvat. Belgische retailbeleggers hebben van oudsher een voorliefde voor beleggingen in financiële aandelen. Tot voor de bankencrisis in 2008 werden die beschouwd als goedehuisvaderaandelen, met een betrouwbaar en aantrekkelijk dividendrendement.

Zelf stonden we afkering tegenover de bankensector, nog voor de bankencrisis in 2007 losbarstte. We zijn pas vorige zomer opnieuw positiever geworden, toen de Europese financiële waarden een herstel vertoonden, nadat ze jarenlang zwaar ondermaats hadden gepresteerd, met als dieptepunt het ontstellend zwakke eerste kwartaal van 2016. De historisch lage waardering, gekoppeld aan de stijging van de lange rentevoeten, lagen daaraan ten grondslag. Daarbovenop is er voor de Europese banken de ruggensteun van de Europese Centrale Bank, die de basisrente, die bepalend is voor de kortetermijnrentevoeten, nog minstens tot de tweede helft van 2018 laag zal houden, en op die manier voor de banken ruimte creëert om hun rentemarges op te krikken.

Toch is het duidelijk dat de financiële crisis nog niet volledig is afgewend. De balans van veel Italiaanse banken blijft problematisch, terwijl ook Deutsche Bank, ondanks de zoveelste kapitaalronde, nog niet uit de gevarenzone is geraakt. Daarnaast is er het politieke risico, met op korte termijn de Franse presidentsverkiezingen op 23 april en 7 mei. Op dit moment neigen de kansen naar de gematigde kandidaat Emmanuel Macron, maar een overwinning van Marine Le Pen kan de druk op de financiële sector zomaar terugbrengen. Na de verkiezingen in Duitsland op 24 september komt allicht de politiek gevoelige maar onvermijdbare kwijtschelding van de Griekse schulden weer op de Europese agenda.

Bovendien blijven de overheidsschulden structureel te hoog. We zijn dus voorstander van een belegging in de financiële sector, maar pleiten voor een beperkter gewicht van 10 à 15 procent van de beleggersportefeuille. We kunnen ons vinden in de aandelen die u noemt, want we blijven afraden het risico al te zeer op te zoeken.

Partner Content