Lotus Bakeries en Polarcus

De koers van Lotus Bakeries is de voorbije maanden teruggevallen. Er is toch geen reden tot bezorgdheid?

Reden tot bezorgdheid is er absoluut niet met betrekking tot Lotus Bakeries (626 EUR; NYSE Euronext Brussel). De daling moet ook sterk gerelativeerd worden. Er ging de jongste 3 maanden weliswaar een kleine 10% van de koers af, maar zelfs sinds begin dit jaar staan we nog op afgerond +15%. De voorbije jaren was het aandeel zelfs een uitstekende belegging. De voorbije 5 jaar deed een belegging in aandelen van Lotus Bakeries het 145% beter dan eentje in een indexfonds op de BEL20. De Oost-Vlaamse speculoos- en gebakspecialist blijft immers steevast erg solide cijfers afleveren. Het zakencijfer is vorig jaar met 4,7% gestegen, tot 288,4 miljoen EUR in vergelijking met 2011. Lotus Bakeries weet in onze contreien vooral zijn marktaandeel te verstevigen door een verhoogde convenience en door succesvol meer te communiceren met de consument. De recurrente bedrijfswinst (rebit) nam met 0,9% toe, tot 36,7 miljoen EUR (12,7% rebitmarge). Het nettoresultaat klom dankzij vooral een lagere belastingfactuur met een stevigere 8,1%, tot 25,7 miljoen EUR of 34,36 EUR per aandeel. Het dividend wordt met 4,3% opgekrikt, tot 9,80 EUR per aandeel. Lotus Bakeries blijft inzetten op lokaal ‘oude’, bekende producten te ‘moderniseren’ (nieuwe verpakking, meestal convenience) om de verkoop verder op te krikken. Grote producten zo nog groter maken. Meer dan ooit voorheen ondersteund door communicatie. En die strategie werkt. Opnieuw lieten de merkproducten een mooie groei optekenen. Daarnaast mikken de Oost-Vlamingen ook op de mondialisering van speculoos. De speculoosconsumptie probeert men op te voeren door bij de consument een link te leggen tussen koffie en speculoos, met de slogan ‘Every coffee needs a Lotus’ of ‘Bij koffie hoort Lotus’. Iets dat er steeds meer ingaat wereldwijd. Getuige de dubbelcijferige groei in de Verenigde Staten het afgelopen jaar. Dat de koers de voorbije maanden is teruggevallen, heeft te maken met de erg sterke koersprestatie van de jongste jaren, waarbij de koers sterker is gaan stijgen dan de winstgroei. Vandaar dat we nog niet zolang geleden het advies hadden verlaagd tot ‘afbouwen’ omdat het aandeel toen tegen zowat 18 keer de verwachte winst noteerde. Dat leek ons nog weinig ruimte voor stijging te laten. De terugval richting een waardering van 16 keer de verwachte winst is dan ook een ‘gezonde correctie’. Dat maakt het aandeel nog niet goedkoop, maar laat ons wel toe om het advies weer te verhogen naar ‘houden’ (rating 3B).

Sinds de koersstijging midden mei door de studie van UBS met een koersdoel van 9,50 NOK is de koers van Polarcus toch weer tot 5 NOK teruggevallen. Zijn er dan andere beurshuizen die negatief staan ten opzichte van het aandeel?

Neen, er is geen enkel verkoopadvies voor het aandeel van Polarcus (5,03 NOK; ticker PLCS op beurs van Oslo; ISIN-code KYG7153K1085) en de overgrote meerderheid heeft een koopadvies. Toch zien we telkens weer dat het aandeel toch wel gevoelig is voor de algemene marktomstandigheden. Polarcus Limited bestaat amper enkele jaren en richt zich volledig op seismische diensten in 3D. Met als specialisatie de ijszeeën. Het grote voordeel van het jonge bestaan is een ultramoderne vloot met toplabel Ulstein Design met de meest geavanceerde technologieën in seismiek en navigatiesystemen. Bekwaam om te opereren in onherbergzame streken zoals de Noordelijke IJszee. De Noren oriënteren zich vooral op groeimarkt Rusland. De vloot van Polarcus heeft een marktaandeel van 12% onder de 3D-seismische schepen van topkwaliteit. De koers kreeg wel een flinke knauw in het voorjaar toen bleek dat de cijfers van het vierde trimester en dus ook de jaarcijfers 2012 duidelijk onder de verwachtingen van de analisten bleven. Gelukkig was sprake van beterschap in het eerste kwartaal van dit jaar, met een omzet van 144,8 miljoen USD (+45% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar), een bedrijfskasstroom (ebitda) van 52,9 miljoen USD (+103%), een bedrijfswinst (ebit) van 31,1 miljoen USD (+227%) en een nettowinst van 9,9 miljoen USD (0,11 NOK per aandeel), tegenover nog een verlies van -11,4 miljoen USD (-0,14 NOK per aandeel). Vorig jaar was het jaar van de ‘turn-around’ en een fors koersherstel van Polarcus. Dit jaar moet de winst verder gevoelig kunnen toenemen. De analistenconsensus van een winststijging tot 1 NOK per aandeel is wellicht overtrokken, want dan noteert het aandeel tegen ‘amper’ 5 keer de verwachte winst wel heel goedkoop. De koers staat sinds het jaarbegin op een verlies van ruim 20%, maar ten opzichte van 12 maanden geleden staat de koers nog steeds ruim 20% hoger. De cijfers voor het tweede kwartaal komen eraan op 24 juli. Na de koersdaling met 20% richting 5 NOK hebben we het advies weer verhoogd naar ‘koopwaardig’ (rating 1C) omwille van de bijzonder lage waardering. Als toemaatje gaat het aandeel ook over de tongen als aantrekkelijke overnamekandidaat omwille van de unieke positie in de specialisatie van de ijszeeën.

Partner Content