Minder speculatief

Tussen 27 en 30 oktober publiceren tien portefeuillewaarden hun kwartaalcijfers.

Mogen we de stevige zomercorrectie snel vergeten? Ten slotte hebben we er sinds het voorjaar van 2009 al zo veel gehad, zonder dat de opwaartse tendens werd omgekeerd. Maar wij behoren tot de strekking die denkt dat we de verwittiging en de toegenomen zenuwachtigheid niet zomaar in de wind mogen slaan.

Er zijn enkele factoren die anders zijn dan tijdens de voorgaande correcties. Vooreerst is er de vaststelling dat een aantal fors gestegen sectoren voor het eerst met tegenwind af te rekenen krijgen, zoals de biotechsector. Daarnaast zien we een opmerkelijke terugval in de margin debt, het kopen van aandelen op krediet. Op het eerste gezicht is dat een positieve ontwikkeling, want het maakt de beurs minder speculatief. Het is echter ook een uiting van een minder sterk vertrouwen in de toekomst van de aandelenmarkten. In de vraag-aanbodsituatie speelt het kopen op krediet toch wel een rol. Na een toename van de margin debt op de New York Stock Exchange (NYSE) van 182 (april 2009) naar 505 miljard USD (juni 2015) zien we sinds juli een terugval tot 473 miljard USD, doorgaans een slecht signaal voor de marktevolutie.

Neem daarbij nog de onmiskenbare vernauwing van de hausse tot steeds minder aandelen. De Standard&Poor’s500-index staat sinds het jaarbegin licht negatief, maar de koers van afgerond twee op de drie aandelen in de index staat lager dan na de laatste beurssessie van vorig jaar. Het is dus niet het moment om het risico op de Amerikaanse beurs te gaan opzoeken.

Want, zoals we de voorbije weken al enkele keren hebben geschreven, het risico ligt voor de komende maanden niet bij een stijgende rente die de beurzen zal onderuithalen, maar wel bij een tegenvallende groei, het recessiegevaar en dus het risico dat de bedrijfsresultaten ver onder de verwachtingen blijven. In die zin moeten we het diverse cijfermateriaal dat de ondernemingen ons de komende dagen en weken aanreiken met meer aandacht dan gewoonlijk bestuderen.

Eigen resultatenseizoen

Dat geldt uiteraard ook voor de resultaten van de bedrijven in de voorbeeldportefeuille. Het resultatenseizoen trekt zich ook voor ons volop op gang. De cijfers van CMB, Suedzucker, Fagron en Syngenta (zie p. 2) hebben we al achter de rug. Deze week is het de beurt aan Barco (21/10), Sipef (22/10), Umicore (22/10) en Vale (22/10). Maar de piek komt er volgende week, met op 27 oktober Tessenderlo, Peabody Energy en Vertex Pharmaceuticals; op 28 oktober het drieluik LafargeHolcim, Volkswagen en GlaxoSmithKline. Vervolgens zijn Solvay, First Quantum en Potash Corp. op 29 oktober en tot slot Ganger Rolf op 30 oktober. Tijdens de herfstvakantie krijgen we dan het cijfermateriaal van DSM en MDxHealth op 3 november, Adidas op 5 november en ArcelorMittal op 6 november. Tot slot hebben we dan nog PNE Wind op 9 november, Cosan op 11 november en de rij wordt gesloten door twee Belgische biotechwaarden, Ablynx en Bone Therapeutics, allebei op 18 november.

Partner Content