Nyrstar, Deutsche Bank, Alcoa, EMC

De koers van de zinkgroep Nyrstar kreeg een boost na het nieuws dat de mijnbouwreus Glencore zijn zinkproductie met 500.000 ton vermindert.

Nyrstar

De koers van de zinkgroep Nyrstar kreeg een boost na het nieuws dat de mijnbouwreus Glencore zijn zinkproductie met 500.000 ton vermindert. Dat komt neer op ongeveer 4% van de wereldproductie. Het gevolg was dat de zinkprijs met 6% in de hoogte schoot. Eerder haalde de sluiting van twee mijnen al 600.000 ton zink uit de markt. De zinkprijs daalde van een top van 2400 USD per ton in mei van dit jaar tot een bodem van 1600 USD door de vrees van een groeivertraging in China, vooraleer de remonte werd ingezet. De koers van Nyrstar vormde een dubbele bodem even onder 2 EUR. Op 2,40 EUR situeert zich de eerste horizontale steun. Op 2,80 en 3 EUR doemt weerstand op. Op korte termijn draaide de trend naar stijgend.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Deutsche Bank

Het wil maar niet lukken met Deutsche Bank. De grote Duitse bank maakte bekend dat ze in het derde kwartaal een verlies van 6,2 miljard EUR lijdt door een grote afschrijving op de investmentbank en op de retail- en privatebankingactiviteiten. Deutsche Bank legde ook een voorziening aan voor de verkoop van de Postbank, naast 1,2 miljard EUR voor juridische kosten verbonden met het Libor-schandaal. De groep denkt eraan het dividend te verlagen of zelfs helemaal te schrappen. Ze zou ook van plan zijn het Britse Abbey Life te verkopen. De trend van Deutsche Bank keerde naar dalend. Op 24 EUR ligt steun. Op 28 en 30 EUR zien we weerstand.

Advies: verkopen

Risico: gemiddeld

Rating: 3B

Alcoa

Zwakke kwartaalcijfers veroorzaakten een koersdaling bij Alcoa, traditioneel de opener van het Amerikaanse resultatenseizoen. De omzet daalde met 11%, tot 5,57 miljard USD, bij een winst die verschrompelde tot 0,02 USD per aandeel. Alcoa wijst op de gedaalde aluminiumprijs door de zwakke vraag uit China. Sinds begin dit jaar daalde de aluminiumprijs met 14%, tot 1600 USD per ton. Vorige maand maakte de groep bekend zich in tweeën te willen opsplitsen: een divisie die onderdelen maakt voor auto’s en vliegtuigen en een andere die zich richt op de productie van aluminium en mijnbouwactiviteiten. Op 8 USD werd een bodem gevormd.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

EMC

Dell en de private-equitygroepen Silver Lake Partners en MSD Partners tellen 33,15 USD per aandeel neer voor EMC, de wereldleider in dataopslag, 28% meer dan de slotkoers van 7 oktober 2015. Het bod waardeert de groep op 67 miljard USD, en daarmee wordt dat de grootste overname ooit in de technologiesector. De aandeelhouders van EMC krijgen 24,05 USD in cash plus 0,111 aandeel VMware, softwareparel van EMC waarvan Dell de beursnotering wil behouden. Na het nieuws bleef de koers van EMC ruimschoots onder 33,15 USD, wat erop wijst dat sommige beleggers twijfels hebben over het welslagen van het bod.

Advies: ingaan op het bod

Risico: gemiddeld

Rating: 3B

Partner Content