Ontex en PNE Wind

Bij de eerste beursperiode van Ontex heb ik mooi geld verdiend. Nu is er opnieuw een beursgang. Mag ik andermaal intekenen?

Ontex begint aan een tweede beurscarrière op Euronext Brussel, na de eerste – succesvolle – passage tussen 1998 en 2003. Het bedrijf met hoofdzetel in Aalst maakt producten voor de hygiëne van baby’s, vrouwen en volwassenen. Ontex werd in 2003 van de beurs gehaald, na een overnamebod door het private-equitybedrijf Candover. In 2010 verkocht Candover Ontex aan Whitehaven, een investeringsvehikel gecontroleerd door Goldman Sachs en TPG Global. Het bedrijf realiseerde de voorbije tien jaar een jaarlijkse organische groei van 4,8% (inclusief overnames zelfs 7,2%), waardoor de omzet verdubbelde tot 1,5 miljard EUR in 2013. De komende jaren beoogt het ervaren management (met ex-managers van consumentengiganten als Procter & Gamble en Pepsi) een jaarlijkse omzetgroei van 4 tot 6%.

Ontex beschikt over vijftien fabrieken, verspreid over Europa, Turkije, Algerije, Pakistan, China, Rusland en Australië. Het bedrijf is vooral bekend als producent van retailmerken, maar in 2013 haalde Ontex ook al 38% van de omzet uit eigen merken. 53% van de omzet kwam uit babyverzorging, 13% uit vrouwelijke hygiëneproducten en een opvallend hoge 33% uit de groeiende markt van de incontinentieluiers. Geografisch realiseerde Ontex vorig jaar 68% van de omzet in West-Europa, 13% in Oost-Europa en 18% in het Midden-Oosten en Azië.

Een aantal overnames de voorbije jaren zadelde de groep op met een hoge nettoschuldpositie van 862 miljoen EUR. Ontex wil met een gedeeltelijke beursgang 325 miljoen EUR ophalen om die schuldgraad te verminderen. Het bedrijf wil maximaal 19,7 miljoen nieuwe aandelen uitgeven. Er is ook nog een uitbreidings- en overtoewijzingsoptie voorzien van telkens 15% extra aandelen. De bestaande aandeelhouders verkopen daarbovenop nog 7 miljoen bestaande aandelen. Whitehaven zal na de beursgang nog ongeveer 50% van de 67,6 miljoen uitstaande aandelen bezitten. Particulieren kunnen tot 23 juni intekenen.

Een groot nadeel is de ruime prijsvork: 16,5 à 20,5 EUR per aandeel. Echt goedkoop zal de waardering ook tegen 16,5 EUR per aandeel niet zijn, maar het risico nemen om tot 20,5 EUR per aandeel te moeten betalen – een ondernemingswaarde van 11,2 keer de bedrijfskasstroom (ebitda) over 2013 – raden we af. Niet intekenen dus. We gaan de opvolging van het aandeel na de beursgang wel opstarten. Afwachten (rating 2B).

Ik verkocht onlangs mijn aandelen van Gamesa en overweeg om PNE Wind te kopen. Een goed idee?

We vinden dat inderdaad een goed idee. Het Duitse windenergiebedrijf PNE Wind ontving in december 2013 een mijlpaalbetaling van 45 miljoen EUR van Dong Energy en plaatste daarmee een orgelpunt op een schitterend jaar. Hierdoor realiseerde PNE tijdens de periode 2011 tot 2013 een bedrijfswinst (ebit) van 65,5 miljoen EUR, in het midden van de in 2011 vooropgestelde vork van 60 tot 72 miljoen EUR. Het gewone dividend werd verhoogd van 0,08 EUR naar 0,10 EUR per aandeel, terwijl het extra dividend van 0,02 EUR naar 0,05 EUR per aandeel steeg (ex-dividenddatum 5 juni). Dat is een totaal brutodividendrendement van 4,9%. Het management verwacht voor de periode 2014 tot 2016 een ebit tussen 110 en 130 miljoen EUR. Dat is een stuk meer dan de voorbije drie jaar. Naast de positieve verwachtingen rond de evolutie van de eigen projectenportefeuille is dat een gevolg van de overname in 2013 van WKN AG.

De nieuwe groep is actief in veertien landen en heeft een portefeuille van 4800 megawatt (MW) op het land (onshore) en 4744 MW op zee (offshore; 12 projecten in Duitsland). De voorbije maanden werden onshore twee windparken in Duitsland – Calau IIA (15,4 MW) en Görike-Söllenthin (6MW) – verkocht. Nieuwe parken voor minstens 100 MW worden nog dit jaar voltooid. PNE besliste om alle projecten in Turkije (700 MW) onder te brengen in een fifty fifty joint venture met STEAG GmbH – een Duits energiebedrijf met ervaring in Turkije – voor het gezamenlijk ontwikkelen van de windparken. De nieuwe Duitse regering werkt aan een nieuwe energiewet. Initiële versies zorgden voor ongerustheid in de sector en veroorzaakten een flinke koersdaling in februari en maart.

Voor ons was dat het signaal om het aandeel in de Inside Selectie op te nemen. Windenergie moet de komende decennia een cruciale rol vervullen om de energiedoelstellingen van Duitsland waar te maken: tegen 2025 40 tot 45% van de energievoorziening (tegen 2035 zelfs 55 tot 65%) halen uit alternatieve energiebronnen (25% vandaag). Dat zorgt voor positieve langetermijnvooruitzichten. We denken dat de gediversifieerde portefeuille van PNE uitstekend geplaatst is om hiervan te profiteren. Het aandeel is koopwaardig en blijft in de Inside Selectie (rating 1B).

Partner Content