Onze optieconstructies, deel 1

© REUTERS

We hebben u de voorbije weken een tiental optieconstructies gepresenteerd. Tijd om de huidige stand van de posities onder de loep te nemen.

Begin dit jaar schreven we de put Engie juni 2017 met uitoefenprijs 12,00 euro. Daarvoor incasseerden we 1,20 euro. De winst is volledig binnen. Wie in januari de kat uit de boom heeft gekeken, wezen we in maart op de put juni 13,00 euro. Als u die toen schreef, doet u nu weer een goede zaak. Ook dat contract loopt wellicht waardeloos af.

Fugro maakte zijn faam van erg speculatief aandeel waar. We gaven de raad niet al te veel geld te besteden aan dat aandeel en een haussepositie op te zetten met callopties. Die combinatie kostte 0,75 euro (1,75-1,00). Momenteel is de combinatie nog 0,35 euro waard. Maar we hebben tijd tot december en wachten rustig af.

Wie aandelen Tesla bezat, kon overwegen de call juni met uitoefenprijs 255 dollar te schrijven. Dat gaf een rendement van ruim 7 procent. De beurs was tegendraads. De aandelenkoers bleef fors stijgen. De callschrijver moet leveren en ontvangt 255 dollar per aandeel plus de premie van 18,69 dollar. Avonturiers die de aandelen niet bezaten en toch de call schreven, moeten nu aandelen kopen tegen de huidige koers van 358 dollar en leveren aan 255 dollar.

De haussestrategie zonder investering op Unilever heeft gerendeerd. We incasseerden 4,51 euro voor de geschreven put. We zouden de winst (3,84 euro) nemen door het contract te sluiten tegen 0,67 euro. De gekochte call is verdubbeld in waarde. Tijd om te verkopen en de winst veilig te stellen.

Wie de put juni 5050 op de CAC 40 heeft geschreven, haalde direct een premie van 229 euro binnen. Nog even blijven zitten tot dit contract waardeloos afloopt en de volledige pot op zak steken, is verantwoord. Wie geen enkel risico wil lopen, kan de positie alsnog sluiten.

Durvers wezen we erop dat ze tegelijk met de put ook een call konden schrijven. De bedoeling was te profiteren van een horizontaal bewegende koers. We weten nu dat er meer haussepotentieel was. Daarom steeg de call in waarde. Dat betekent een verlies van 45,8 euro. Als we dat in mindering brengen, halen we op deze posities een winst binnen van 10 x 183,2 euro (229-125+79,2).

Partner Content