Option, Alstom, AstraZeneca, BNP Paribas

Option

Begin april 2014 verhoogde de datacommunicatiespecialist Option zijn kapitaal met 12 miljoen EUR. Marc Coucke tekende in voor 2,7 miljoen EUR, en de bouwgroep Matexi voor 4 miljoen EUR. Die kapitaalronde was nodig, omdat Option over slechts 1,6 miljoen EUR aan liquiditeiten beschikte. De groep is in volle omvorming naar de sector van machine-tot-machinecommunicatie. In die markt wil Option een cruciaal bouwblok leveren: de Cloudgate-gateway die de informatie van de sensoren en de machines verzamelt en doorstuurt voor verdere verwerking. Sinds de investering van Marc Coucke is de koers van het aandeel bijna verdubbeld. Option heeft nog een lange weg te gaan en het blijft afwachten of het nieuwe product succesvol zal zijn.

Advies: verkopen

Risico: hoog

Rating: 3C

Alstom

Het Amerikaanse conglomeraat General Electric bracht een bod van 12,35 miljard EUR uit op de energiedivisie van Alstom. Die Franse groep maakt onder meer de tgv, trams en metrostellen, terwijl de energietak windmolens, generatoren en controlesystemen voor energiecentrales produceert. De Franse regering ziet dat bod met lede ogen aan en vraagt garanties voor de onafhankelijkheid van de energievoorziening. Ze zou een witte ridder zien in het Duitse Siemens. In ieder geval kreeg Siemens toestemming om de boeken van Alstom in te kijken. Komt het tot een echte overnamestrijd? De trend van het Alstom-aandeel keerde alvast naar stijgend. Op 25 EUR ligt de eerste horizontale steunzone van enig belang.

Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

AstraZeneca

Pfizer, de grootste farmagroep ter wereld, heeft zijn zinnen gezet op zijn Zweeds-Britse sectorgenoot AstraZeneca. De Amerikanen verhoogden hun bod van 46,61 tot 50 GBP per aandeel, wat de groep waardeert op 63 miljard GBP. Maar het bod werd snel verworpen door de overnameprooi. De acquisitie zou de grootste overname van een Brits bedrijf uit de geschiedenis zijn, en dan willen de politici zich ermee bemoeien. De trend van het aandeel van AstraZeneca blijft in elk geval sterk à la hausse gericht. De saga is zeker nog niet gedaan en een hoger bod behoort zeker nog tot de mogelijkheden.

Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

BNP Paribas

De eerstekwartaalcijfers van de Franse bank BNP Paribas ,waarin de Belgische overheid de grootste aandeelhouder is, ogen redelijk. Zo steeg de nettowinst met 5,2%, tot 1,67 miljard EUR, terwijl de deposito’s bij de tak retailbanking toenamen met 5,4%. Toch daalde de koers van het aandeel. Dat heeft te maken met een zware boete die de bank boven het hoofd hangt, omdat ze de Amerikaanse sancties tegen landen als Soedan zou hebben omzeild. BNP Paribas waarschuwt zelfs dat de provisie van 1,1 miljard USD die ze daar in 2013 voor reserveerde, mogelijk niet volstaat. De grafiek vertoont tekenen van topvorming. Op korte termijn keerde de trend naar dalend. Adviesverlaging naar ‘verkopen’ (3B).

Advies: verkopen

Risico: gemiddeld

Rating: 3B

Partner Content