Oracle met korting

44,7 miljard dollar © reuters

Oracle is geen mirakelaandeel. Het voorbije decennium is de koers van het aandeel vrijwel onafgebroken blijven stijgen, maar er waren ook enkele zwakke momenten.

Tien jaar geleden was het aandeel van Oracle te koop tegen ongeveer 20 dollar, vandaag moet een belegger daar bijna 50 dollar voor betalen. Dat is naar onze mening te veel. Toch zijn er voor waardebeleggers goede redenen om het aandeel op hun verlanglijstje te zetten. Voor optiebeleggers zijn er interessante mogelijkheden om aan de slag te gaan met dat aandeel.

Oracle heeft in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar boven de verwachtingen gepresteerd. De omzet uit clouddiensten liet een flinke winst optekenen. Dat is goed nieuws, want clouddiensten zijn wellicht de toekomst. Maar de beurs is minder tevreden met de gang van zaken. De aandelenkoers viel pardoes terug van 52 naar 48 dollar. In de bedrijfsanalyse (lees p. 6) schrijven we dat het aandeel interessant is bij een verdere terugval richting 40 dollar. U kunt daarop wachten, of u kunt een put schrijven om uw aankoopkoers te verlagen.

Geschreven put

Schrijf put Oracle september 2018 met uitoefenprijs 43,00 dollar @ 2,00 dollar

Dit contract is geschikt voor wie het met ons eens is dat het aandeel interessant is als de koers zakt. We gaan de verbintenis aan de aandelen te kopen tegen 43 dollar, als de koper van de put dat wil. Die verkoopt de aandelen als de koers onder 43 dollar zakt. Dat komt goed uit, want dan willen wij ze kopen, op voorwaarde dat we eerst een premie van 2 dollar ontvangen. We betalen dus 43 dollar, verminderd met 2 dollar, of 41 dollar per aandeel. Dat is 14 procent onder de huidige koers. Wie liever voorzichtig is, kan daar een gekochte put onder leggen.

Gekochte put

Koop put Oracle september 2018 met uitoefenprijs 38,00 dollar @ 1,00 dollar

Dit contract laat u toe de aandelen die u hebt opgenomen, te verkopen tegen 38 dollar, als de koers te sterk zou zakken, al verwachten we dat niet direct. Beide contracten hebben een looptijd van een jaar. Maar niets belet u beide puts, of één van beide, vroegtijdig te sluiten als u daar de tijd rijp voor acht.

Partner Content