Palmolie is te ver teruggevallen

Er zijn veel manieren om op een hogere palmolieprijs in te spelen, met of zonder hefboom.

De palmolieprijs staat al het hele jaar onder druk, maar augustus was een heel slechte maand, met een verlies van 12%. De prijs voor een ton palmolie op de Malaysia Derivatives Exchange (MDEX) daalde eind vorige maand tot onder de grens van 2000 Maleisische Ringgit (MYR) per ton, wat het verlies sinds begin dit jaar op bijna 30% brengt. Palmolie schommelt nu rond het laagste niveau sinds het voorjaar van 2009.

Combinatie van factoren

De prijsdaling valt toe te schrijven aan een combinatie van factoren. Enerzijds is er een overaanbod aan sojaolie, wat binnen de familie van plantaardige oliën een substituut is voor palmolie. Dat overaanbod is het gevolg van verwachte recordoogsten bij soja, zowel in de Verenigde Staten als in Zuid-Amerika. De sojavoorraden zullen dit jaar een recordniveau bereiken. Dat bleef niet zonder gevolgen op de prijs van sojaolie, die eveneens terugviel naar het laagste peil in meer dan vijf jaar. Dan is er ook nog het grote aanbod bij palmolie zelf. Zowel Indonesië als Maleisië, die beide samen instaan voor 86% van de wereldwijde productie, stevent af op een recordoogst. Het vroege najaar is de piekperiode van het aanbod, waarin extra veel palmolie op de markt komt.

Ondanks de prijsdaling bij beide plantaardige oliën is de spread tussen palmolie en sojaolie op dit moment kleiner dan het historische gemiddelde, wat een nadeel is voor palmolie. India, de grootste invoerder van plantaardige oliën, heeft in de zeven maanden tot juli een vijfde minder palmolie ingevoerd dan een jaar eerder. Over dezelfde periode steeg de invoer van zonnebloemolie en sojaolie met respectievelijk 45 en 67%. De Indiase voorraad palmolie wordt momenteel geschat op amper zes weken consumptie, waarbij het gemiddelde normaal gezien meer dan drie maanden bedraagt. Traditioneel trekt de Indiase vraag in het najaar aan en door de lage voorraden, gecombineerd met de lage prijzen, zou de inhaalbeweging wel eens sterk kunnen zijn.

Ook van China wordt verwacht dat het naar het jaareinde toe meer palmolie zal invoeren. Intussen is ook de Amerikaanse voorraad goedkope sojaolie grotendeels opgedroogd. Dit komt omdat met name China in de eerst jaarhelft 40% meer sojabonen invoerde. Een groot deel daarvan wordt verwerkt tot sojameel voor veevoeder.

Prijsherstel mogelijk

Het is niet uitgesloten dat de palmolieprijs op korte termijn nog onder druk blijft staan, al lijkt het neerwaartse risico ons, vanaf het huidige niveau, eerder beperkt. Vanwege de argumenten die we hierboven hebben aangehaald, menen we dat er een prijsherstel zit aan te komen na de recente forse daling.

Er zijn verschillende manieren om op een hogere palmolieprijs in te spelen, met of zonder hefboom. Het aanbod afgeleide producten op Euronext is fors afgenomen na de beslissing van RBS Markets om met landbouwgerelateerde turbo’s te stoppen. De turbo’s die nu nog noteren, hebben enkel een biedprijs en kunnen dus niet meer gekocht worden. Dezelfde uitgever biedt op de Duitse beurs wel nog een mini long en een open-endcertificaat (tracker) op palmolie aan.

Ook de Duitse tak van RBS Markets zal na de overname door BNP Paribas stoppen met die producten, maar vooralsnog blijven die te koop tot 7 mei 2015. Omdat deze datum nog ruim negen maanden verwijderd is en hefboomproducten per definitie voor de eerder korte termijn zijn, vinden we het toch nuttig om die beleggingsmogelijkheden te vermelden. Wie de mini long of het certificaat op de vervaldatum nog niet verkocht zou hebben, krijgt gewoon de nominale waarde ervan uitbetaald. Het is dus zeker niet zo dat beide producten waardeloos zouden aflopen.

Palmolie Mini Long

Isin-code: NL0009043884

Munt: EUR

Financieringsniveau: 1349,93

Referentieprijs: 1978

Stoploss: 1457,8

Hefboom: 3,1

Koers: 15,07/15,57

Veel keuze is er niet, want deze mini long van RBS Markets is de enige overblijver in het gamma. De onderliggende waarde is het novembertermijncontract. Deze minifuture biedt wel een goed compromis tussen risico en rendement. De huidige palmolieprijs bevindt zich 36% boven het stoplossniveau.

Palmolie Open end certificaat

Isin-code: DE000AA0PAL2

Munt: EUR

Referentieprijs: 1978

Koers: 53,09/53,88

Dit certificaat heeft eveneens het november-termijncontract als onderliggende waarde. Er is geen stoploss en dus ook geen hefboom. De participatiegraad, die bij de introductie (in dit geval in 2007) steeds 100% bedraagt, is door het spel van contango en backwardation opgelopen naar 108%. In de praktijk heeft dit certificaat dus een hefboom van 1,08.

Aandelen van landbouwbedrijven

Een andere manier om in palmolie te investeren, is via aandelen van landbouwbedrijven die in dat segment actief zijn. Naast het Belgische Sipef gaat het daarbij vooral om Aziatische conglomeraten als IOI Group, Wilmar International, Sime Darby en Golden Agri. Een directe investering in die bedrijven is niet altijd mogelijk, omdat ze vaak op de beurzen van Maleisië, Indonesië of Singapore noteren. Trackers bieden gedeeltelijk een uitweg. Zo bevat de MSCI Malaysia Index, de onderliggende waarde van de iShares MSCI Malaysia (EWM) enkele palmoliewaarden. Dat is ook het geval bij de iShares MSCI Singapore (EWS).

Daarnaast zijn de palmoliegroepen ook vertegenwoordigd in trackers die het bredere landbouwthema bespelen. Omdat ook andere grondstoffen deel uitmaken van de onderliggende index is het gewicht van palmolie logischerwijze niet zo hoog. Voorbeelden van zulke trackers, die we volgende week aan bod laten komen, zijn de PowerShares Global Agriculture ETF (PAGG), de Market Vectors Agribusiness ETF (MOO) en de MSCI Global Agriculture Producers ETF (VEGI).

Partner Content