Paradigmawissel in Azië

India zal dit jaar wellicht al sterker groeien dan China.

Jarenlang waren er alleen maar superlatieven te horen als het over de Chinese economische groei ging. Over India daarentegen waren twijfels. Maar kijk, sinds de verkiezingsoverwinning van de charismatische Narendra Modi van de hindoe-nationalistische partij BJP is de houding ten aanzien van India totaal omgeslagen. De groeiverwachtingen werden stelselmatig verhoogd voor het land met zijn jonge bevolking van 1,2 miljard inwoners. Eerst was er de verwachting dat India in 2017 of 2018 sterker zou groeien dan China. Maar de jongste weken komen er rapporten uit – bijvoorbeeld dat van Deutsche Bank – die al voor dit jaar een superieure groei vooropstellen voor India (7,5%) tegenover China (6,8%).

Dat heeft natuurlijk ook te maken met de Chinese economie, die steeds meer afkoelt. Officieel draait de groei nog altijd rond 7%, maar wie bijvoorbeeld kijkt naar de output van elektriciteit en de cargo per spoor, komt eerder uit op amper 4% groei. De rapporten over China worden steeds somberder. Titels als ‘India is making China look old’ spreken boekdelen. Dit jaar kan het jaar van de trendommekeer zijn of, met een moeilijk woord, het jaar van de paradigmawissel in Azië.

Chinese zeepbel

Alleen zien we daar weinig van terug op de lokale aandelenmarkten. Integendeel, hoe slechter de economische berichtgeving over China, hoe meer de hoop opleeft op een monetaire versoepeling, en des te meer klimmen de koersen op de Chinese beurzen. Na een jarenlange baissemarkt is het herstel wel heel indrukwekkend. De Shanghai Composite-index was eind april al met 38% gestegen sinds het begin van het jaar, en in twaalf maanden zelfs met 120%. Logisch dat zich nu een correctie aftekent, want de zeepbelneigingen waren echt wel groot geworden.

De Indiaanse Sensex-index heeft goed gereageerd op de komst van Modi, maar de stijging is dit jaar compleet stilgevallen. Op jaarbasis is er nog een stijging van ruim 20%. De afgelopen anderhalve maand zien op de Indiase beurs voor het eerst sinds de overwinning van Modi een correctie van om en bij de 10%.

Met Velcan Energy spelen we voor een belangrijk stuk in op India en de veranderingen in de bureaucratie en de aandacht voor energie en infrastructuur sinds de komst van Modi. Ook Vedanta Resources, de gediversifieerde mijnbouwgroep met een notering op de beurs van Londen (zie Flash in IB11B), blijven we aandachtig opvolgen. Op de haussemarkt van China speelden we succesvol in met Industrial & Commercial Bank of China (ICBC). De resultaten vallen echter eerder tegen dan mee, ondanks de forse koersstijging van de afgelopen maanden. Vandaar de verkooplimiet (zie p. 2).

Partner Content