Platina in de schaduw van palladium

Bij de edelmetalen zette palladium vorig jaar de sterkste prestatie neer met een prijsstijging van 21 procent. Het zustermetaal platina bleef toen achter met een klim van slechts 1,5 procent. Die trend zet in 2017 door.

Palladium werd sinds begin dit jaar al ruim een vijfde duurder en noteert nu op het hoogste prijsniveau in bijna drie jaar. Platina moet het opnieuw doen met een klim van slechts enkele procenten.


Terug naar 2002

Het gevolg van de outperformance van palladium is dat de prijsverhouding tussen beide metalen is teruggevallen naar het laagste peil in meer dan vijftien jaar. De platina-palladiumratio schommelde sinds 2010 meestal tussen 1,5 en 2,5, maar bedraagt nu nog maar 1,12. In 2009 bedroeg de prijsverhouding tussen de twee edelmetalen zelfs 5,5. Het prijsverschil daalde vorige maand naar 100 dollar terwijl het gemiddelde van de voorbije twintig jaar 555 dollar bedraagt. Tussen 2007 en 2012 was dat zelfs 1000 dollar. Historisch gezien is platina nu dus erg goedkoop tegenover palladium. Of palladium is duur tegenover platina.

De katalysatorenproducent Johnson Matthey voorspelt dat het aanbod van platina dit jaar voor het eerst in zes jaar de vraag zal overstijgen. Palladium daarentegen zal na vijf opeenvolgende deficitjaren in 2017 het aanbodtekort nog verder uitdiepen naar 792.000 troy ounce. Dit is het gevolg van een sterke vraag in de Verenigde Staten en China en een hoger marktaandeel van benzine ten nadele van diesel.


Normalisering

Platina was voor het laatst in 2001 goedkoper dan palladium. We zien het deze keer niet zo ver komen en verwachten dat de prijsverhouding tussen de edelmetalen opnieuw zal normaliseren. Daarvoor moet platina het dus relatief beter doen tegenover palladium. We zien in de eerste plaats palladium corrigeren. Voor platina zien de vooruitzichten er op middellange termijn wel gunstig uit.

Investeerders kunnen op deze evolutie inspelen door een longpositie op platina in te nemen, al dan niet gecombineerd met een shortpositie op palladium. Long gaan op platina kan via trackers of hefboomproducten, afhankelijk van uw risicobereidheid en beleggingshorizon. De ETFS Physical Platinum noteert zowel op Euronext in euro (ticker PHPT) als op de NYSE in dollar (ticker PPLT). Voor de hefboomproducten bevelen we een buffer van minstens 15 procent aan tussende referentieprijs en de stoploss. In de praktijk betekent dat voor de platina turbo long een stoploss van maximaal 810 dollar en voor de palladium turbo short een stoploss van minimaal 980 dollar.

Partner Content