PostNL laat zich niet zomaar overnemen

De tweede poging van bpost om PostNL over te nemen, lijkt opnieuw te mislukken. Zijn de avances nu definitief van de baan? Wellicht niet.

Kwatongen beweren dat PostNL met zijn stugge houding vooral een hoger bod wil afdwingen. Het is ook nog altijd mogelijk dat een ‘derde hond’ met het been gaat lopen. Het Britse Royal Mail heeft vroeger al interesse getoond. Ook Deutsche Post ligt op de loer.

De kans dat er nieuwe biedingen komen is dus reëel. Maar succes is niet gegarandeerd. We stellen u daarom twee tegengestelde strategieën voor. Eentje voor het geval er een nieuwe overnamepoging komt _ een haussecombinatie _ en eentje voor het geval de Nederlanders nog meer toenaderingspogingen afwimpelen.


Diagonale haussespread

Koop call PostNL december 2017 met uitoefenprijs 4,50 euro @ 0,65 euro

Schrijf call PostNL maart 2017 met uitoefenprijs 5 euro @ 0,28 euro

We noemen deze combinatie een diagonale spread omdat ze een horizontale en een verticale spread combineert. De uitoefenprijzen en de looptijd zijn verschillend. Op die manier speelt de strategie in op een maximale winst tegen een minimale inzet. In dit voorbeeld investeren we 37 euro per contract (65-28). Als de koers van PostNL stijgt, dan zal de langlopende call normaliter sneller in waarde stijgen dan de kortlopende. Bovendien zal de optie die in the money is (uitoefenprijs in de buurt van de aandelenkoers) sterker reageren dan de optie die out of the money is (aandelenkoers ver van de uitoefenprijs).

Onze langlopende optie zal dus bij een verdere koersstijging van het aandeel PostNL meer in waarde stijgen dan de kortlopende. De spread _ het verschil in waarde tussen beide opties _ wordt dus groter. Stel dat de prijs van de langlopende call stijgt naar 2 euro en die van de kortlopende verdubbelt. Dan zouden we de combinatie kunnen sluiten door de langlopende call te verkopen tegen 2 euro en de kortlopende terug te kopen tegen 0,56 euro. De opbrengst bedraagt in dat geval 1,44 euro verminderd met de opstartkosten van 0,37 euro, in totaal 1,07 euro. Onze investering is dan maal 2,9 gegaan.


Eenvoudige baissestrategie

Koop put PostNL december 2016 met uitoefenprijs 4,50 euro @ 0,27 euro

Is de vorige combinatie u wat te complex of vertrouwt u de Nederlanders niet, dan kunt u met de eenvoudigste baissestrategie inspelen op het definitief afspringen van de overname-onderhandelingen. Met een beperkte inleg van 0,27 euro maakt u kans op een forse winst, als de koers van PostNL sterk terugvalt. Stel dat de koers richting 4 euro evolueert. In dat geval is uw put minstens 0,50 euro waard. Dat zou neerkomen op een rendement van bijna 200 procent op uw inleg van 0,27 euro.

Partner Content