Robotica is populair in beleggersland

. © BelgaImage
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Alle experts verwachten dat robots dankzij een almaar betere chiptechnologie almaar meer taken zullen aankunnen. De toekomst oogt dan ook mooi voor de miljardenbusiness van de robotica. Hoe kunnen beleggers hiermee rekening houden en hun portefeuille moderniseren?

Robotica is de tak van de mechatronica die zich bezighoudt met de theoretische implicaties en praktische toepassingen van robots in de ruimste zin van het woord. Eenvoudig uitgedrukt, komt het erop neer dat de robotica een discipline is die robots of onderdelen ervan fabriceert en/of robots integreert in productieprocessen.

Robots worden op veel terreinen ingezet. Maar alle experts verwachten dat robots dankzij een almaar betere chiptechnologie almaar meer taken zullen aankunnen. Laten we nagaan wat ze inhouden en hoe wij, beleggers, onze portefeuille ermee kunnen moderniseren.

Explosieve groei

Dat robotica een rooskleurige toekomst heeft, lijdt weinig twijfel. Volgens schattingen zou in 2020 de bestedingen aan robotica 188 miljard dollar bedragen, meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2016.

China is de snelst groeiende robotmarkt ter wereld

China is de snelst groeiende robotmarkt ter wereld. Dat land installeerde vorig jaar 90.000 nieuwe robots, een derde van het wereldtotaal (Bron: Bloomberg Technology). Het Amerikaanse onderzoeksbureau Myria verwacht tegen 2025 zelfs een jaarlijkse groei van 40 procent.

Enkele dagen geleden kwam Boston Dynamics in het nieuws met de robot Atlas, die autonoom een achterwaartse salto kan maken. Boston Dynamics is eigendom van de Japanse gigant Softbank. Voordien was de robotbouwer in handen van Google.

Het is een zoveelste bewijs dat de allergrootste bedrijven sterk geïnteresseerd zijn in de sector van de robotica. Dat is dan ook een erg ruime sector met onnoemelijk veel toepassingsmogelijkheden. Atlas behoort tot de ‘menselijke’ robots. Die lijken op mensen en voeren dan ook menselijke bewegingen uit. Experts betwijfelen dat daar de echte toekomst van de robot zit. Een robot die achterwaartse salto’s maakt, mag dan spectaculair lijken, erg nuttig is hij niet.

Robotrevolutie

Het grootste potentieel wordt vooral toegeschreven aan onder andere industriële sectoren. Industriële robots lijken geenszins op mensen. Het zijn machines die automatisch gecontroleerd worden en geprogrammeerd zijn om objecten te manipuleren of te verplaatsen.

Zulke machines waren en zijn nog altijd erg duur, maar de prijs ervan is de afgelopen jaren significant gedaald. Als die trend doorzet _ en daar gaan we wel van uit _ dan staan we nog maar aan het begin van een ‘robotrevolutie’ in de industriële sector.

De autosector is een tweede sector waarin robotica toekomst heeft. De fabricage van wagens gebeurt al geruime tijd met behulp van robots. Maar ook daar zit nog veel groeipotentieel. De sterkste vooruitgang wordt verwacht van de zelfrijdende wagens. Ze maken gebruik van sensoren, radar, camera’s en software.

De sterkste vooruitgang wordt verwacht van de zelfrijdende wagens

Om de wagens veilig te doen functioneren, zijn gigantisch veel data nodig. Dat is precies waar techbedrijven als Google over beschikken. Misschien worden zij de grote concurrent van de klassieke autobouwers als Ford of Volkswagen. Zelfrijdende wagens rijden veel veiliger dan wagens met een menselijke bestuurder.

Onbemande vliegtuigen worden al enkele jaren ingezet voor militaire toepassingen. Maar de voorbije jaren zitten ook commerciële drones in de lift. Amazon bijvoorbeeld test volop hoe het pakjes aan huis kan laten leveren door drones. Die zouden veel veiliger en preciezer zijn dan gewone helikopters.

Ook de financiëledienstensector maakt al geruime tijd gebruik van automatisering onder meer voor fraudedetectie en kredietrisicocontrole. Sinds kort neem het elektronisch en mobiel bankieren een erg belangrijke plaats in.

Maar dat is pas een begin. Robots beginnen ook het werk van vermogensbeheerders over te nemen. Er komen nieuwe namen op de markt. We denken aan Betterment en WealthFront. Uiteraard laten ook grote internationale vermogensbeheerders de kaas niet van hun brood eten. Charles Schwab, Fidelity en Vanguard testen eveneens hoe ze hun (dure en veeleisende) vermogensbeheerders kunnen vervangen door goedkopere en flexibele robots.

Revalidatie en gezelschap

De robotisering van de gezondheidszorg spreekt misschien nog het meest tot de verbeelding. Robots die zo goed als autonoom opereren, zijn niet meer veraf. Operaties geassisteerd door robots gebeuren nu al dagelijks in onze ziekenhuizen. De markt voor medische robots zal over vijf jaar minstens 20 miljard dollar bedragen.

De voordelen zijn dan ook legio. Met behulp van zo’n veelarmig monster kan een chirurg veel nauwkeuriger werken en bovendien zijn die ingrepen doorgaans veel minder ingrijpend. In ons land neemt het Aalsterse OLV-ziekenhuis het voortouw.

Robots die zo goed als autonoom opereren, zijn niet meer veraf

Door de vergrijzing van de bevolking is een belangrijke rol weggelegd voor revalidatierobots. De markt van zulke robots zal over vijf jaar naar verwachting meer dan een miljard dollar waard zijn. De stap naar algemene dienstenrobots is niet groot. Zij verrichten taken die mensen niet aangenaam, vies, saai of gevaarlijk vinden. Nu al rijden in vele woningen robotstofzuigers rond en maaien robotschildpadden ons gazon.

Maar dat is pas een begin. De sterkste groei wordt verwacht van robots voor ouderen- en gehandicaptenzorg. Softbank, alweer, ontwikkelde Pepper, een gezelschapsrobot die buitengewoon goed verkoopt. Zoals bekend, is het gevoel van eenzaamheid een van de grootste kwalen van onze ouder wordende bevolking.

Kanshebbers

Zuivere producenten van de roboticasystemen vinden we (nog) niet veel op de beurzen. Maar we kunnen wel denken aan het Japanse Yaskawa Electric Corporation, een producent van onder meer servosystemen en industriële robots voor assemblage, coating en algemene automatisatie. De aandelen worden verhandeld op de beurs van Frankfurt.

Ook Fanuc is Japans, maar het bedrijf heeft vestigingen in heel de wereld (onder meer in Mechelen). Het bedrijf is gespecialiseerd in de automatisering van alle mogelijke bedrijfsactiviteiten. De aandelen worden ook verhandeld op Nasdaq.

KUKA noemt zichzelf een van ‘s werelds toonaangevende leveranciers van robotica-installaties- en systeemengineering. Dat Duitse bedrijf is wereldwijd actief. Er is een Belgische vestiging in Houthalen-Helchteren. Sinds vorig jaar is het KUKA in Chinese handen.

Het aandeel wordt verhandeld op de beurs van Frankfurt, waar het koersverloop dit jaar ronduit spectaculair is. Eerst was sprake van bijna een verdrievoudiging van de koers, maar in ruim een maand geleden is de koers gehalveerd nadat uit de resultaten van het derde kwartaal was gebleken dat de stijging van het aantal orders tot stilstand was gekomen. Daar biedt zich misschien weldra een kans aan.

Roboticaspelers in cijfers

Aandeel

Beurskapitalisatie

Verwachte K/w’17

Koersprestatie 12 md

Softbank

96,8 miljard (USD)

+33%

Yaskawa Electric Corporation

12,7 miljard (USD)

+206%

Fanuc

44,2 miljard (EUR)

34,8

+34%

KUKA

5,2 miljard (EUR)

44,4

+49%

Bron: Bloomberg

Beloftevolle kleintjes

Een aantal bedrijven actief in deze sector is eerder jong en/of kleiner dan de eerder besproken giganten. Doorgaans worden hun aandelen minder frequent verhandeld. Hier enkele beloftevolle namen in alfabetische volgorde.

Naam

Land

Beurs

Ekso Bionics

VS

Nasdaq

Intuitive Surgical

VS

Nasdaq

Keyence

Japan

Tokio

ReWalk Robotics

VS

Nasdaq

Rockwell

VS

NYSE

Gespecialiseerde fondsen

Heel wat financiële instellingen hebben dit marktsegment ook ontdekt en hebben gespecialiseerde beleggingsfondsen in hun gamma opgenomen. Dit kan aangewezen zijn voor particuliere beleggers met beperkte middelen of die aan risicospreiding willen doen.

U kan onder meer terecht bij Pictet Robotics, Belfius Equities Robotics, AXA World Funds – Framlington Robotech en Credit Suisse Global Robotics Equity.

Partner Content