Spotgoedkoop zilver

In termen van goud was zilver de afgelopen decennia zelden zo goedkoop.

We trappen een open deur in als we stellen dat de edelmetalen de jongste jaren niet hebben uitgeblonken op de financiële markten. Dat staat in schril contrast met het decennium daarvoor. In onze hernieuwde focus op de edelmetalen hebben we ons tot nu toegespitst op de nieuwe schittering die we van het goud verwachten, nu we weer in turbulente beurstijden zijn terechtgekomen. Die zenuwachtigheid op de financiële markten is een gevolg van twijfels over de vertragende wereldeconomie, ondanks de massale tussenkomst van de centrale banken tijdens de afgelopen jaren. Dat doet de vrees toenemen dat de ultrasoepele monetaire politiek niet langer werkt, of in elk geval dat de werkzaamheid vermindert.


Goud-zilverratio

De goudprijs die van 250 naar 1900 USD per ounce (28,35 gram) was geklommen tussen 2001 en 2011, zakte terug tot een dieptepunt van 1050 USD eind vorig jaar, of afgerond een duik van 45%. De goudkevers hebben tot voor kort dus serieus afgezien. Maar wat dan gezegd van beleggers in zilver? Sinds de piek in de buurt van 50 USD per ounce begin 2011 loopt de schade op tot boven 70%, want in december werd een bodem onder 14 USD genoteerd. Sindsdien is sprake van een herstel van ruim 10%, wat voorlopig ook minder is dan het herstel van de goudprijs.

Zilver blijkt steeds goud-met-een-hefboom te zijn, zowel naar boven als naar beneden. Boven op het verhaal van hedging tegen risico heeft zilver ook een rist industriële toepassingen. De verminderde groeiperspectieven voor de wereldeconomie in het algemeen en de opkomende landen in het bijzonder hebben ook de industriële vraag naar zilver negatief beïnvloed.

Dat zorgt ervoor dat de goud-zilverratio, die weergeeft hoeveel ounce zilver nodig zijn om één ounce goud te kopen, op een erg hoog niveau prijkt. Op de piek in 2011 was de ratio 38, maar vandaag zitten we op 81. Dat is dicht bij een historisch record en een verhouding die we de afgelopen twintig jaar nog maar een vijftal keren hebben gezien. Als goud relatief goedkoop is in termen van aandelen (de Dow-goudratio bedraagt 16 tegenover 5 in 2011), dan is zilver vandaag spotgoedkoop. Het verleden leert ook dat die erg hoge goud-zilverratio niet vele jaren aanhoudt.


Twee zilverwaarden

We gingen dan ook op zoek naar fors gezakte zilveraandelen. Aan keuze geen gebrek, maar de jongste jaren hebben we consequent twee zilverwaarden naar voren geschoven. De beste zilvermijn is volgens ons Pan American Silver (ticker PAAS, lees p. 5). PAAS beschikt over zeven operationele mijnen in Noord- en Zuid-Amerika, en valt op door de hoge kwaliteit van de mijnen en de sterke balans, die tot nog toe een uitkering van een dividend nog steeds heeft toegelaten.

Daarnaast is er ook Silver Wheaton (ticker SLW). SLW is een royalty- of streamingbedrijf met overeenkomsten met twintig operationele mijnen en die geld verdient op gerealiseerde productie. Het is vergelijkbaar met Franco-Nevada,waar de klemtoon op goud ligt. De dalende zilverprijs heeft de voorbije jaren het bedrijf toegelaten om goede deals af te sluiten. Minpunt is wel een geschil met de Canadese fiscus over de boeking van winsten uit die overeenkomsten bij buitenlandse dochters.

Partner Content