Sterk tweede kwartaal

De voorbeeldportefeuille haalde een mooi rendement over de eerste jaarhelft.

Vorig jaar stegen de meeste westerse beurzen tussen 20 en 25%. Die hausse werd gedragen door de centrale banken, want de winstgroei bij de bedrijven viel tegen. Die klim moest in het eerste kwartaal worden verteerd. Begin april zaten de meeste westerse beursindexen nog dicht bij het slotniveau van begin 2014. Bovendien waren er twijfels over de opkomende landen en de geopolitieke spanningen om Oekraïne en de Krim.

Maar de opgaande beurstrend heeft zich wel voortgezet in het tweede trimester. De stoorzenders van de eerste drie maanden verdwenen op de achtergrond en het TINA-effect kwam nog meer op de voorgrond dan vorig jaar. Vooral in Europa. De beslissing van de Europese Centrale Bank om de basisrente verder te verlagen en zelfs voor een symbolische negatieve depositorente te gaan, doet steeds meer beleggers voor aandelen kiezen. Bovendien kwam in het tweede kwartaal de fusie- en overnamekoorts nog meer naar voren, waarbij vooral de Amerikaanse bedrijven gingen azen op Europese prooien.

Hervonden dynamiek

In die omstandigheden zijn we tevreden dat we maar liefst zeven keer een portefeuillewaarde met minstens 20% winst hebben kunnen verkopen in het eerste semester: Areva, Boskalis, Casino, CF Industries, Lafarge, Michelin en Schlumberger. Een uiting van de hervonden dynamiek van de voorbeeldportefeuille, die absoluut noodzakelijk was. Ook zijn we opgelucht dat er eindelijk een koper voor Lumina Copper is opgedaagd, al hadden we liever een nog hoger bod gezien.

Dat wil niet zeggen dat het allemaal rozengeur en maneschijn was. Het lage en onduidelijke bod op Anfield Nickel en de nieuwe tuimelperte bij Thrombogenics waren de zwaarste teleurstellingen tijdens de afgelopen maanden. Ook de te vroege verkoop van Alstom heeft ons een flinke meerwaarde doen mislopen.

Ondanks de duidelijk mindere punten is toch sprake van een mooi rendement over de eerste jaarhelft, dat beduidend hoger ligt dan de wereldindex. Voor ons een absolute stimulans om die opgaande lijn tijdens de rest van het jaar door te trekken.

Partner Content