Talvivaara Mining Company, Rosier en Yingli Green

Het Finse Talvivaara, waarmee Nyrstar een zinkafnameovereenkomst heeft, zit blijkbaar in slechte financiële papieren. Verandert dit jullie koopadvies voor het Nyrstar-aandeel?

Nyrstar (3,23 EUR; NYSE Euronext Brussel) betaalde in januari 2010 335 miljoen USD aan Talvivaara Mining Company, in ruil voor de afname van 1,25 miljoen ton zink in concentraat uit de Talvivaara-mijn. Allerlei operationele problemen vertraagden de uitbouw van die mijn, die in hoofdzaak nikkel bevat. Het originele plan was in 2012 90.000 ton zink te produceren, maar uiteindelijk bedroeg de productie 30.000 ton. In 2011 leverde Talvivaara 35.000 ton zink aan Nyrstar; in de eerste negen maanden van 2013 bedroeg de productie slechts 13.200 ton. Talvivaara kampt, onder meer door de lage nikkelprijzen, met een hoge schuldenlast, ondanks een kapitaalverhoging eerder dit jaar. Het aandeel van de Finse productie in Nyrstars totale zink-in-concentraatproductie – minder dan 10% in 2012 – is evenwel beperkt. In het extreme scenario van een gedwongen sluiting dreigt een boekhoudkundige afschrijving voor Nyrstar van ruim 230 miljoen EUR. Financieel geruggensteund door het Finse staatsinvesteringsfonds Solidium, de hoofdaandeelhouder van Talvivaara, zien we het echter zover niet komen. Een financiële injectie door Nyrstar is wel een mogelijk scenario.

Intussen werd een vierjarig afnamecontract voor commodityzink afgesloten met Noble Group Limited voor een jaarlijks volume van 200.000 ton. De resterende 150.000 ton van het aflopende contract met Glencore zal Nyrstar in principe zelf verkopen via de nieuwe marketingafdeling. Nyrstar plaatste ook een converteerbare obligatie voor 120 miljoen EUR. Nyrstar kan onder het bewind van CEO Roland Junck de beleggersharten voorlopig niet meer charmeren. De problemen bij Talvivaara, hoewel die niet doorslaggevend zijn, helpen uiteraard niet. Het huidige koersniveau (0,5 keer de boekwaarde) houdt nadrukkelijk rekening met de mindere gang van zaken, al is het op korte termijn uitkijken of de steun op 3,15 EUR per aandeel standhoudt. Het advies blijft ‘koopwaardig’ (rating 1C).

Kan u nog eens een update geven over het overnamebod van Borealis op Rosier?

We zijn blijkbaar niet de enigen die het uitkoopbod van Borealis op de uitstaande aandelen van Rosier (202,1 EUR; NYSE Euronext Brussel) te karig vinden. Borealis deelde mee dat het na het afsluiten van de initiële aanvaardingsperiode van het bod 46.368 extra aandelen verwierf. Dat betekent dat slechts 42,15% van de beschikbare aandelen op het bod ingingen en dat Borealis nu 75,05% van het uitstaande kapitaal van Rosier bezit. Borealis heropent het bod van 203,38 EUR per aandeel tussen 14 en 28 oktober. Als Borealis na 28 oktober minstens 95% van de aandelen bezit, komt er een uitrookbod. In dat geval zijn de aandeelhouders verplicht de aandelen aan te bieden, maar in het andere geval is het mogelijk dat Rosier toch beursgenoteerd zal blijven. We blijven aanraden niet in te gaan op het bod (rating 3C; ‘houden/afwachten’).

De koers van Yingli Green blijft maar stijgen. Mogen de aandelen nog steeds worden aangehouden?

Sinds de Europese Commissie en China eind juli een antidumpingakkoord hebben gesloten, is de koers van de Chinese producent van zonnepanelen Yingli Green Energy verdubbeld (7,93 USD; ticker YGE op de beurs van New York). Yingli boekte in het tweede kwartaal een stijging van het verscheepte volume van 23,6% tegenover het eerste kwartaal; dat was meer dan verwacht. De geografische diversificatie van Yingli, dat vroeger sterk op de Europese markt was gericht, rendeerde met sterk gestegen volumes in de VS en China. Dat is ook nodig, want Yingli verwacht door het antidumpingakkoord in 2014 nog 0,6 gigawatt (GW) te mogen verschepen naar Europa, tegenover 1,4 GW in 2012.

De gemiddelde verkoopprijs nam licht toe, waardoor de omzet met 26,1% steeg, tot 3,38 miljard Chinese renminbi (RMB). De brutomarge verbeterde tot 11,8%, tegenover 4,1 % in het eerste kwartaal en 4,6% in hetzelfde kwartaal van 2012. Het bedrijfsverlies zakte tot 129 miljoen RMB, tegenover 325 miljoen RMB vorig kwartaal en 327 miljoen RMB in 2012. De hoge interestkosten – 225 miljoen RMB op een nettoschuld van 17,2 miljard RMB – deden het nettoverlies oplopen tot 321 miljoen RMB of 2,05 RMB (0,33 USD) per aandeel, tegenover nettoverliezen van 3,99 RMB per aandeel in het eerste kwartaal en 3,66 RMB per aandeel in het tweede kwartaal van 2012. Yingli herbevestigde de doelstelling van een verscheept volume voor 2013 van 3,2 tot 3,3 GW, een stijging van ongeveer 40% tegenover 2012.

De verviervoudiging van de koers van Yingli sinds begin april is ronduit indrukwekkend. Die evolutie staat in contrast met de veeleer vlakke evolutie van de spotprijzen voor zonnemodules. Intussen noteert Yingli ruim 2 keer de boekwaarde, en dat vinden we voor een nog altijd verlieslatend bedrijf te duur. We verlagen, na de fenomenale stijging, dan ook het advies naar ‘afbouwen’ (rating 4C).

Partner Content