De Nasdaq is toe aan een gezonde correctie.

Een abonnee was het er niet mee eens dat we met geen woord hadden gerept over de beursgang van het Chinese internetbedrijf Alibaba. Hij vond dat Inside Beleggen veel te weinig aandacht besteedde aan Amerikaanse technologiewaarden en veel te voorzichtig is in zijn adviezen voor technologie-aandelen. Zo somde hij een aantal stevige winsten op die hij de voorbije tijd met technosterren als Facebook en Baidu had gehaald.

Bij deze willen we dat goedmaken. Alibaba Group Holding heeft afgelopen vrijdag inderdaad een historisch debuut gemaakt op Wall Street. Alibaba werd in het gouden internetjaar 1999 opgericht door Jack Ma, die destijds 60.000 USD van tachtig investeerders bijeenschraapte om een onlinemarktplaats voor Chinese bedrijven te ontwikkelen. Vandaag wordt hij beschouwd als de rijkste Chinees, met een geschat vermogen van 22 miljard USD. Alibaba beschikt over een 54% marktaandeel in de booming Chinese e-commercemarkt, met een jaaromzet van bijna 4 miljard USD, bijna een verdrievoudiging op jaarbasis.

Alibaba (ticker BABA) is de grootste beursintroductie ooit in New York. Tot nog toe was die eer weggelegd voor Visa Inc., dat in 2008 op de beurs kwam met 19,65 miljard USD. Het Chinese e-commercebedrijf haalde 21,8 miljard USD op, wat overeenkwam met een beurskapitalisatie bij de start van 167,6 miljard USD, waarmee het meteen groter is dan 95% van de waarden in de Standard & Poor’s 500-index.

Nasdaq gaat naar 5000

De IPO van Alibaba staat natuurlijk niet los van algemene herleving van de technologiesector. Het zijn nu weliswaar andere bedrijven dan eind jaren negentig die fabuleuze koersstijgingen laten noteren. Facebook, dat twee jaar geleden 16 miljard USD heeft opgehaald, heeft al een beurskapitalisatie in de buurt van 200 miljard USD, en zat daarmee aan de rand van de top twintig van grootste beurskapitalisaties ter wereld. Dat is meer dan bijvoorbeeld IBM. Het alom geprezen Apple is met ongeveer 600 miljard USD veruit de grootste beurskapitalisatie ter wereld, met een voorsprong van afgerond 200 miljard USD op het nummer twee, Exxon Mobil.

Net voordat in maart 2000 de dotcom-zeepbel uiteenspatte, had de technologiebeurs Nasdaq de magische grens van 5000 punten doorbroken, om vervolgens in 2003 tot in de buurt van 1000 punten terug te vallen. Vandaag zijn we opnieuw minder dan 10% verwijderd van dat recordniveau uit 2000. Een pak dichter bijvoorbeeld dan de Bel-20-index bij zijn historische recordpeil.

We blijven erbij dat beleggers het best de voeten op de grond houden. Wie veel in zulke technologiewaarden wil beleggen, moet beseffen dat – naast grote winsten – ook stevige verliezen mogelijk zijn, als de stemming keert. Zulke spectaculaire beursintroducties zien we in de eindfase, nooit aan het begin van een beurshausse. Wall Street in het algemeen – en de technologiebeurs Nasdaq in het bijzonder – zijn toe aan een gezonde correctie.

Partner Content