Thrombogenics en ADM

Hoe schatten jullie nu de kansen op een overname in voor Thrombogenics, na de scherpe koersdaling door het bekendmaken van de tegenvallende, eerste commerciële resultaten?

Thrombogenics(21,3 EUR; NYSE Euronext Brussel) legde met Jetrea bij de klinische testen en de regulatoire goedkeuringen een haast feilloos parcours af. Het Britse National Institute for Health and Care Excellence (NICE) publiceerde maandag een positieve finale aanbeveling tot terugbetaling. Dat effent het pad naar een officiële goedkeuring voor de terugbetaling in het VK later dit jaar. Momenteel wordt Jetrea er enkel via privéziekenhuizen aangeboden (10% van de markt). In oktober volgt de finale aanbeveling over de terugbetalingsvoorwaarden in Duitsland. Alcon verkreeg eerder deze maand de goedkeuring voor de commercialisering van Jetrea in Canada. Het lijkt ons logisch dat Thrombogenics van de expertise van Alcon in Canada zal gebruikmaken om zijn eigen commerciële strategie in de VS verder te verfijnen. Allicht moeten de gewone oogspecialisten meer vertrouwd worden gemaakt met Jetrea om het volledige verkooppotentieel op termijn te realiseren. Automatisch komt dan het uitgebreidere, bestaande verkoopapparaat van Alcon in beeld om die feitelijke omschakeling in behandelingsgewoonte te forceren, en bij uitbreiding misschien ook een volledige overname door Alcon. De verkooprechten buiten de VS bezorgen Alcon alvast het unieke voordeel om met de eigen mensen te kunnen ervaren hoe het product aanslaat.

Cruciaal bij een overname is uiteraard ook de prijs en de fors gezakte beurskapitalisatie maakt het Leuvense biotechbedrijf kwetsbaarder. Die beurskapitalisatie, in combinatie met de bevestiging van het verkooppotentieel van Jetrea tijdens de komende 6 tot 12 maanden, zal bepalend zijn voor het al dan niet lanceren van een bod. Belangrijk de komende tijd zal ook de houding zijn die Alcon aanneemt met betrekking tot het al dan niet opstarten van een nieuwe studie voor AMD-patiënten (maculaire degeneratie). De volledige resultaten van de afgelopen fase IIa-studie zullen bekendgemaakt worden op een congres in november. De beslissing over een nieuwe studie, fiftyfifty te financieren door Thrombo en Alcon, moet echter worden genomen door een gezamenlijk comité. De Leuvenaars zijn alvast vragende partij. De grote uitdaging voor Thrombogenics is meer dan ooit om van het innovatieve Jetrea ook een commercieel succesverhaal te maken. Het koersverloop zal de komende maanden volatiel blijven tot er meer duidelijkheid komt over het verkooppotentieel en de kansen op een overname (rating 3C).

Kan u nog eens een stand van zaken geven voor het Amerikaanse Archer Daniels Midland?

Het Amerikaanse Archer Daniels Midland (35,21 USD; ticker ADM op de beurs van New York) behoort tot het kwartet dat de productie- en verwerkingsketen in de landbouwsector beheerst. ADM startte vorig jaar een strategisch plan, met de focus op groeimarkten in Latijns-Amerika, Oost-Europa en Azië. Daarvoor deed het eind 2012 een overnamebod in cash van 3,4 miljard AUD (12,20 AUD per aandeel) op GrainCorp. Deze grootste graanexporteur van Australië geniet een gunstige ligging voor aanvoer naar afzetmarkten in Azië, het Midden-Oosten en Afrika. Het is nog steeds wachten op finale goedkeuring door de Chinese en Australische mededingingsautoriteiten. Verdere klemtonen in het strategisch plan zijn het realiseren van 200 miljoen USD aan kostenbesparingen en het versterken van de kaspositie door het verlagen van het werkkapitaal met 2 miljard USD en minder kapitaalsbestedingen.

De tweedekwartaalcijfers waren iets beter dan verwacht. De belangrijke afdeling Oliezadenverwerking leverde een stabiele bijdrage tot de bedrijfswinst (ebit) van 321 miljoen USD versus 331 miljoen USD vorig jaar en 313 miljoen USD in het eerste kwartaal. De afdeling Maisverwerking liet een mooie stijging van de ebit noteren, van 74 miljoen USD vorig jaar tot 223 miljoen USD in het tweede kwartaal en 153 miljoen USD vorig kwartaal. De oorzaak was een positieve evolutie in de met overcapaciteit kampende ethanolactiviteiten. De logistieke afdeling Landbouwdiensten ontgoochelde met een daling van de ebit van 123 miljoen USD vorig jaar naar 81 miljoen USD (151 miljoen USD in het eerste kwartaal). Hier speelt het effect van de mindere oogsten vorig jaar, die zorgden voor lagere volumes en marges. In totaal bedroeg de recurrente winst (zonder eenmalige elementen) 0,46 USD per aandeel, tegenover een consensus van 0,44 USD en 0,38 USD in hetzelfde kwartaal vorig jaar en 0,48 USD vorig kwartaal. Vanaf het vierde kwartaal komt er beterschap door de naar verwachting late, maar goede oogst in de VS.

Het ADM-aandeel viel de afgelopen weken wat terug, na het schitterende herstel van de koersval vorig jaar door de uitzonderlijke droogte in de VS. Toch nam de koers al een voorschot op fors winstherstel (+40%) in 2014. Vandaar dat het advies (voorlopig) op ‘afbouwen’ (rating 4B) blijft staan.

Partner Content