Tigenix, Ahold, Boskalis, Vopak

Boskalis koopwaardig

Tigenix

De biotechgroep maakte positieve resultaten bekend over een cruciaal fase III-onderzoek voor het middel Cx601 in verband met fistels bij de ziekte van Crohn. De verschillen tussen de groep die het nieuwe middel kreeg toegediend en een groep die een placebo kreeg, waren statistisch significant. De weg ligt nu vrij om goedkeuring te krijgen van de bevoegde instanties voor de lancering. De beleggers reageerden enthousiast op de resultaten en stuwden het aandeel meer dan 20% hoger. Technisch bekeken, zorgde die hausse voor een doorbraak boven de top van 0,82 EUR, waarmee een nieuw aankoopsignaal werd gegenereerd.

Advies: houden/afwachten

Risico: hoog

Rating: 2C

Ahold

Over het tweede kwartaal zag de Nederlandse overnemer van het Belgische Delhaize de gezuiverde omzet met 3,1% toenemen, tot 8,7 miljard EUR, terwijl de nettowinst met 32,7% steeg, tot 195 miljoen EUR. Hierbij speelden wisselkoerseffecten (de dure dollar) een belangrijke rol. Zowel in de VS als in Nederland won de groep marktaandeel. Ahold verwacht nog steeds de fusie met Delhaize medio volgend jaar te kunnen voltooien. Technisch bekeken, zien we echter tekenen van topvorming, zoals de dalende toppen vanaf april 2015 tot nu. Op 16,26 EUR ligt de laatste steunzone. Een daling hieronder kan de koers doen afglijden richting de volgende steun op 15 EUR.

Advies: houden/afwachten

Risico: laag

Rating: 2A

Boskalis

In de eerste helft van 2015 zag de Nederlandse bagger- en bouwgroep de omzet met 1,6% aantrekken, tot 1,57 miljard EUR. De nettowinst verbeterde met 21%, tot 306,5 miljoen EUR, dankzij de sterke Amerikaanse dollar en een hogere vlootbezetting. Ondanks de fraaie cijfers verwacht Boskalis niet dat de recordwinst van 490 miljoen EUR van vorig jaar kan worden benaderd door onderhoudswerkzaamheden aan de schepen. Het orderboek daalde lichtjes van 3,15 miljard EUR tot 2,96 miljard EUR. Aanvankelijk steeg de koers, maar die winst werd snel weer ingeleverd zodat de neutrale trend werd hernomen. Op 43 EUR ligt de eerste steunzone. Een doorbraak boven 48 EUR geeft een sterk technisch aankoopsignaal.

Advies: koopwaardig

Risico: laag

Rating: 1A

Vopak

In het eerste semester steeg de omzet van Vopak met 8%, tot 700,7 miljoen EUR, terwijl het operationeel resultaat 12% hoger uitkwam, op 281,6 miljoen EUR. Vopak herhaalde de eerdere outlook van een EBITDA over heel 2015, die de 763 miljoen EUR van vorig boekjaar overtreft. Toch kreeg de koers van het aandeel een rake klap. Hij daalde met meer dan 15% na een waarschuwing voor de gevolgen van de vertraging van de economische groei in China. Technisch keerde de trend naar dalend. Op 40 EUR bevindt zich de eerste weerstand terwijl op 35 EUR wat steun aanwezig is, gevolgd door nieuwe steun rond 32,50 EUR.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Partner Content