Top tien voor 2014

Zoals elk jaar geven we ons lijstje met favorieten voor 2014. Een mix van stabiele basiswaarden, achterblijvers en buitenkansen.

Top vijf binnenland

1. EVS: EVS beschikt over een unieke positie in livesportverslaggeving, die zeer hoge winstmarges oplevert, maar er zijn grote verschillen in omzet en winst tussen de even en de oneven jaren. De koers ging flink lager naar aanleiding van de tradingupdate over het derde kwartaal. Volgens ons is dat een uitgelezen koopmoment.

2. Tessenderlo Group: topman Frank Coenen timmert aan de weg om het concern richting meer groeilanden en meer toegevoegde waarde te sturen. Hij krijgt daarbij ook de steun van de nieuwe referentieaandeelhouder Picanol. Vandaag kopen en wegleggen, om in 2014 en ook nog daarna te kunnen oogsten.

3. Elia: Elia is de eigenaar en de beheerder van het Belgische hoogspanningsnetwerk. Het is voor ons een defensieve keuze, mocht de rente tegen alle verwachtingen in toch oplopen. Bovendien tonen de resultaten dat 50Hertz erg goedkoop werd aangekocht en het verwachte winstgroeipotentieel realiseert.

4. Tubize: Tubize is een monoholding met als enige actief UCB-aandelen. De toekomst van UCB ligt in de eerste plaats bij de drie nieuwe stergeneesmiddelen: Cimzia (ziekte van Crohn en reumatoïde artritis), Vimpat (een middel tegen epilepsie) en Neupro (ziekte van Parkinson en het rustelozebenensyndroom). Tubize noteert als holding met een korting van afgerond 35% ten opzichte van UCB. Volgens de woordvoerder bij Tubize staat het belang in UCB niet te koop. Wellicht wordt bedoeld: nog niet tegen deze UCB-koers.

5. Pairi Daiza: het seizoen 2013 zorgde voor een mijlpaal in de geschiedenis van het innovatieve natuurpark. De grens van 1 miljoen bezoekers werd voor het eerst overschreden. Bovendien kreeg het park twee Chinese panda’s, als cadeau voor zijn twintigjarige bestaan in 2014. Dat kan voor nog een nieuw recordaantal bezoekers en nieuwe recordresultaten zorgen.

Top vijf buitenland

1. Syngenta: Syngenta is de wereldwijde nummer één in gewasbescherming. Voor de meeste gewassen zijn de Zwitsers nummer één of twee in de wereld. Ondanks gunstige perspectieven op lange termijn heeft het aandeel het voorbije jaar niets gepresteerd. We verwachten dat dit in 2014 opnieuw anders is.

2. Sanofi: het Franse farmaconcern behoort tot de vijf grootste spelers in de gezondheidssector. Door achttien nieuwe geneesmiddelen op de markt te brengen in de periode 2012-2015 wil Sanofi vanaf volgend jaar een jaarlijks groeicijfer van 5% voorleggen. De Franse farmareus is klaar voor een nieuwe groeifase.

3. Deere & Company: Deere & Company is een van de goedkoopste aandelen in de S&P500-index, zeker gezien zijn positie van wereldleider in landbouwwerktuigen, een activiteit met gunstige perspectieven op lange termijn. Een herstelkandidaat voor 2014.

4.Volkswagen: de grootste autobouwer van Europa en weldra waarschijnlijk ook van de wereld. Volkswagen is wereldmarktleider op de Chinese automarkt, ondertussen de grootste ter wereld. Bovendien is er het potentieel van het herstel op de Europese automarkt.

5. Lumina Copper: de joker in de selectie. Lumina Copper draait om het beloftevolle Taca Taca-project in het noorden van Argentinië. Dat koperproject is uitgegroeid tot een project van absolute wereldklasse, met meer dan 20 miljard pound (lbs) bewezen reserves. We mikken eindelijk op een verkoop in 2014 aan een gigant uit de mijnbouwindustrie, tegen hopelijk circa 15 CAD per aandeel.

Partner Content