Top tien voor de tweede helft van 2014

Dit zijn onze favorieten voor het tweede semester van 2014. De klemtoon ligt nadrukkelijk op achterblijvers en beleggingskansen.

Top vijf binnenland

1. Tessenderlo Group: het lelijke eendje van de Brusselse beurs de voorbije twintig jaar. Zeer zware achterblijver, waar de grondige transformatie achter de rug is en er met Picanol een nieuwe referentieaandeelhouder is. Kopen en wegleggen om de komende maanden en jaren te oogsten.

2. D’Ieteren: de voorbije jaren zakte de koers van 50 naar 30 EUR. Daardoor is de waardering van het aandeel opnieuw aantrekkelijk. Enkele jaren geleden tastten beleggers nog diep in de buidel om mee te surfen op het succes van Belron. Vandaag is het groeipotentieel van dit bedrijf bijna gratis te verkrijgen.

3. Barco: het West-Vlaamse technologiebedrijf is ook een stevige achterblijver. Na de digitale cinema is het zoeken naar nieuwe groeiverhalen, maar ook acquisities en desinvesteringen kunnen het aandeel uit een lange winterslaap halen.

4. EVS: EVS beschikt door zijn superieure technologie over een unieke positie in de live-sportverslaggeving. De koers staat onder druk, omdat 2014 geen nieuw recordjaar wordt. Koers op laagste peil in jaren. Een koopkans.

5. Elia: een defensieve belegging. Profiteert van de expansie in Duitsland, maar de winst wordt gedrukt door de zeer lage rente op Belgische overheidsobligaties. Biedt wel bescherming tegen een mogelijke stijging van de Belgische rente, als de vorming van de federale regering blijft aanslepen.

Top vijf buitenland

1. Sanofi: het Franse farmaconcern behoort tot de vijf grootste spelers in de gezondheidssector. Met achttien nieuwe geneesmiddelen op de markt in de periode 2012-2015 is Sanofi klaar voor een nieuwe groeifase. De Franse farmareus is een achterblijver in zijn sector.

2.Adidas: het bekende sportmerk is in het eerste semester van 2014 met -18% de grootste daler in de DAX-index, terwijl het op lange termijn veel beter doet dan de referentie-index. De groep is het slachtoffer van haar ambitieuze doelstellingen en van de crisis in Rusland. Herstel verwacht in tweede jaarhelft.

3. CGG: CGG is de wereldmarktleider in geofysica (‘geoscience’), waarbij de focus ligt op het opsporen van aardolie, aardgas, ertsen en mineralen. De koers van CGG kreeg een flinke opdoffer na zwakke kwartaalcijfers. Tegen 0,75 keer de boekwaarde is het een erg ondergewaardeerd aandeel, zeker voor een wereldleider. Overnamegeruchten.

4. Vale: koers zakte in drie jaar met 60%. Het overaanbod aan ijzererts weegt sterk door bij de Braziliaanse mijnbouwgroep, maar het aandeel noteert nu tegen de boekwaarde en 7 keer de verwachte winst 2014. Bovendien profiteert Vale als de op één na grootste nikkelproducent ter wereld van de stevig stijgende nikkelprijs.

5. Asian Citrus: de joker van de selectie. De grootste sinaasappelplantage-eigenaar van China, met een divisie vruchtensappen. Het bedrijf moet voor een periode van sterke groei staan door het in gebruik nemen van nieuwe plantage. Het aandeel heeft de jongste jaren wel flink ontgoocheld. Een nieuw management moet voor aandeelhouderswaarde zorgen. Hoger risico!

Partner Content