Turkse lira halveert in vijf jaar

© reuters

De Turkse lira verloor alleen al in 2017 een vierde van zijn waarde. De Turkse economie heeft behoefte aan meer daadkracht van de centrale bank. Maar president Erdogan moeit zich met de zaken op een onorthodoxe manier.

Terugblik op 2017

De koers van Turkse lira is onlangs nog wat gezakt tegenover de dollar en de euro. De munt verloor alleen al in 2017 een vierde van zijn waarde. De Turkse centrale bank probeert het tij te keren, maar aan de reactie van de valutamarkt te zien, is de verhoging van de rente met slechts 0,5 procent onvoldoende.

De Turkse economie heeft behoefte aan meer daadkracht van de centrale bank. Het bruto binnenlands product (bbp) is in het derde kwartaal met 11,1 procent gegroeid. Voor heel 2017 wordt gerekend op een groei met 7,5 procent. De inflatie daarentegen bedraagt 11,7 procent. Dat is ver van de beoogde 5 procent. Er dreigt dus oververhitting. De rente zou hoger moeten.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan moeit zich met de zaken op een onorthodoxe manier. Hij is tegen een te strikte monetaire politiek, omdat die zou wegen op de consumptie en de investeringen. Volgens de president doet een hoge rente de inflatie stijgen. Erdoganomics heet die wereldvreemde interpretatie. Vrijwel alle economisten ter wereld zijn overtuigd van het tegendeel.

De verwachtingen voor de economie

De Turkse centrale bank beweert dat ze, indien nodig, zal anticiperen op nog meer inflatie. Na de mislukte staatsgreep van vorige zomer kwam de bank al herhaaldelijk tussenbeide met het rentewapen. Maar ze doet dat in onvoldoende mate, om de president niet te schofferen.

Ondertussen blijft de Turkse lira zwak. Er zijn de spanningen tussen Turkije en het Westen, er is een gebrek aan vertrouwen in de centrale bank en er is een groot handelstekort. Dat kan in 2018 desastreuze gevolgen hebben voor de economie. De lira die in waarde blijft verminderen, bevordert bovendien de inflatie. Dat vertraagt de economische activiteit en veroorzaakt dus problemen voor binnen- en buitenlandse investeerders.

De verwachtingen voor de lira

De waarde van de Turkse munt (4,5 lira voor een euro) is een fractie meer dan de helft van de koers van vijf jaar geleden. Zolang de onberekenbare president zich met zaken blijft bemoeien waarvan hij geen verstand heeft, zal het vertrouwen niet meteen herstellen. Een aantal experts zeiden onlangs aan Bloomberg dat de munt verder zal verzwakken met 8 à 10 procent in 2018. Daartegenover staat dat er ook niet veel goed nieuws nodig om een herstel op gang te brengen.

Partner Content