Valuta in 2017: Nieuw-Zeelandse dollar profiteert van boomende economie

© Getty Images/iStockphoto

De sterk groeiende Nieuw-Zeelandse economie heeft de Nieuw-Zeelandse dollar op winst gezet tegenover de euro en de dollar. Maar de kans is klein dat de munt die winst in 2017 kan vasthouden.

Van de ontwikkelde economieën groeit die van Nieuw-Zeeland het snelst. De OESO verwacht een groei van 3,5 procent in 2016, tegenover 3 procent in 2014 en 2015. Aan de basis van die stevige groei liggen de grote immigratiestroom, de boomende huizenbouw en het florerende toerisme. Ook de nog altijd voortdurende heropbouw van Christchurch – de derde stad van Nieuw-Zeeland – na de verwoestende aardbevingen van 2011 blijft de economie stimuleren.

De Nieuw-Zeelandse dollar profiteert mee van het economische succes en staat sinds begin dit jaar op een winst van 8 procent tegenover de euro en ruim 5 procent tegenover de dollar. De aanhoudende renteverlagingen van de Nieuw-Zeelandse centrale bank remmen de stijging van de munt voorlopig niet af.


De economische perspectieven voor 2017

De OESO verwacht dat de groei ook volgend jaar boven 3 procent zal uitkomen, om in 2018 af te koelen naar 2,6 procent. Het effect van de overheidsinvesteringen in de heropbouw van Christchurch neemt langzaam af, en de immigratie zou dalen naar een derde van het huidige niveau. Het toerisme – vooral uit Azië – en de recent gestegen melkprijzen zouden de groei dan weer ondersteunen. Ondanks zijn gediversifieerde binnenlandse economie is het land erg afhankelijk van de export van landbouwproducten (goed voor de helft van de totale export), in het bijzonder van zuivelproducten richting China.

Zorgwekkend is de stijging van de gezinsschulden. Door de lage rente gaan de Nieuw-Zeelanders steeds meer schulden aan om de aankoop van een woning te financieren. De huizenprijzen blijven stijgen. De centrale bank probeert de vastgoedmarkt af te koelen door de bedragen die geleend kunnen worden te beperken, maar voorlopig zonder veel succes. Een correctie op de huizenmarkt zou de private consumptie en de bouwsector – twee belangrijke steunpilaren van de groei – onder druk zetten.


De verwachtingen voor de Nieuw-Zeelandse dollar

De Nieuw-Zeelandse centrale bank probeert met alle macht de stijging van de kiwidollar tegen te gaan. Dit jaar heeft ze de kortetermijnrente drie keer verlaagd, telkens met 25 basispunten. In anderhalf jaar tijd is de kortetermijnrente gehalveerd van 3,5 naar 1,75 procent. Mogelijk volgen nog enkele renteverlagingen, want de inflatie blijft ondanks de stevige groei hardnekkig onder 1 procent.

De lagere rente op kiwi-obligaties maakt de carrytrade – waarbij geleend wordt in goedkope munt (bijvoorbeeld de Japanse yen) om te beleggen in hoogrenderende munten zoals de Nieuw-Zeelandse dollar – minder rendabel. Die carrytrade was de voorbije jaren een belangrijke steun voor de Nieuw-Zeelandse munt. Combineer dat met een stijgende rente in de Verenigde Staten, en de kans bestaat dat de Nieuw-Zeelandse dollar in 2017 terrein verliest tegenover de Amerikaanse dollar. Als het renteverschil met de euro kleiner wordt – de Europese Centrale Bank raakt voorlopig niet meer aan zijn rente – zal ook de winst tegenover de euro afkalven.

Partner Content