Vier beurstrends voor 2018

© Nuthawut Somsuk (iStock)
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Aan het begin van het nieuwe jaar blikken we verder vooruit naar 2018. Dit zijn de belangrijkste beurstrends die we dit jaar verwachten.

Meer volatiliteit

Zeer kenmerkend voor 2017 was de absolute afwezigheid van grote schommelingen op de financiële markten. Vorig jaar zijn de investeerders dan ook gestopt met zich zorgen te maken. Het is nog te vroeg om pessimistisch te worden, maar in de loop van 2018 zien we meer en meer volatiliteit ontstaan op de financiële markten. We houden ook rekening met een zwaardere correctie op de aandelenmarkten. We houden rekening met een lichte terugval aan het begin van 2018, maar de correctie verwachten we veeleer in de tweede dan in de eerste jaarhelft, met tussendoor enkele nieuwe pieken in de beursindexen.

Edelmetalen schitteren opnieuw

In 2017 konden goud en zilver niet echt uitblinken. Die rol was weggelegd voor het zogenoemde virtuele goud: de cryptomunten, met op kop de bitcoin. In 2018 zal dat weer veranderen door de toenemende onzekerheid en hoogtevrees. Het goud klom begin 2016 uit de neerwaartse spiraal sinds het voorjaar 2011. Het was het begin van een opwaartse cyclus voor het bekendste edelmetaal, die nog jaren meegaat en waarvan we in 2018 een tweede forse beweging zullen zien. Ook goudmijnen zullen verder herstellen en mogelijk de steile klim van 2016 evenaren.

Energie en financials zijn de meest kansrijke sectoren

Als we kijken naar de sectoren die in 2018 – en vooral dan in het eerste helft van het jaar – kunnen schitteren, dan schuiven we in de eerste plaats de energie- en de financiële sector naar voren. In de energiesector hebben we hoofdzakelijk de oliedienstenbedrijven op het oog. Die zijn fors achtergebleven op de stijging van de olieprijs in het laatste kwartaal van 2017. Door de gunstig blijvende renteomgeving, de lage waardering (zowel historisch als tegenover de markt) en – wellicht – de afbouw van de regulering in de Verenigde Staten wordt de financiële sector mogelijk herontdekt in 2018.

Sleuteljaar voor Belgische biotechsector

Voor de Belgische biotechsector was ook 2017 heel belangrijk, met uitstekend nieuws voor Ablynx (brengtnormaal in 2018 met caplacizumabeen eerste geneesmiddel op de markt, na sterke fase III-resultaten) en voor Argen-x (uiterst beloftevolle fase II-resultaten voor zijn behandeling van de zeldzame spierziekte myasthenia gravis). Forse koersstijgingen waren hun deel, en dat kan in 2018 nog doorgaan. Het jaar is nog maar net begonnen of er is al een stevig bod van Takeda Chemicals op TiGenix. Maar andere biotechs zoals Bone Therapeutics, Thrombogenics en zeker Mithra Pharmaceuticals staan voor een sleuteljaar en kunnen bij goed nieuws ook spectaculair klimmen.

Partner Content