Vijgen na Pasen

Onlangs hebben de centrale banken zich weer geroerd. Maar of hun maatregelen nog de gewenste effecten hebben, durven we meer en meer te betwijfelen.

Dit jaar werd de aanloop naar Pasen in ons land verstoord door de drama’s op de luchthaven van Zaventem en in het metrostation Maalbeek. Onze gedachten blijven dan ook uitgaan naar de slachtoffers en de nabestaanden van die tragedie. Intussen draait de beurswereld door en zagen we een eerste trimester van 2016 op de Europese aandelenmarkten dat in schril contrast stond met het openingskwartaal van vorig jaar. Dat was vorig jaar ronduit fantastisch, nu diende maart om de schade te beperken. Want januari en februari waren ronduit dramatisch.

Onlangs hebben de centrale banken zich weer geroerd. Maar of hun maatregelen nog de gewenste effecten hebben, durven we meer en meer te betwijfelen. Die maatregelen lijken ons steeds meer op vijgen na Pasen of, zoals onze noorderburen zeggen, op mosterd na de maaltijd. Vijgen waren vroeger nooit vers hier in het noorden, maar kwamen altijd gedroogd uit Turkije op de markt. In de veertigdaagse vastentijd mochten de mensen geen vers fruit, maar wel gedroogd fruit eten. Soms werden de vijgen te laat geleverd en was Pasen voorbij. Na Pasen wilde niemand nog gedroogde vijgen eten. Zo was ongetwijfeld een van de doelstellingen van de verruiming van de monetaire versoepeling (van 60 naar 80 miljard EUR per maand) om de euro te doen verzwakken, maar de euro is in waarde gestegen sinds de aankondiging van de bijkomende maatregelen.


Terugkerend optimisme

Sinds het dieptepunt in februari konden de Europese beurzen in maart een herstel van 10 à 15% laten optekenen. De Amerikaanse beursindexen waren niet zo diep weggezakt en konden het eerder opgelopen verlies al weer goed maken. Dat heeft de bezorgdheid en de ongerustheid weer naar de achtergrond gedreven.

In de Verenigde Staten wordt geregistreerd hoeveel beleggingsnieuwsbrieven positief en negatief gestemd zijn voor de beurzen. Halfweg maart steeg het aantal optimisten (‘bullish’) in nauwelijks één week tijd weer van 39 tot 44%, het hoogste cijfer van 2016. Het is de zevende week van de voorbije acht weken dat er een toename is, terwijl het aantal pessimisten zakte van 35 naar 30%. Het verschil tussen optimisten en pessimisten nam zo toe tot 14%. Het hoogste cijfer van het afgelopen halfjaar is ruim 18%, en dat was net voor de beurzen aan hun terugval begonnen.

Logisch dat de appetijt weer toeneemt om aandelen bij te kopen in een omgeving van zeer lage rente. Terwijl we net volop bezig zijn het risico van de portefeuille te verminderen. We blijven de herstelbeweging op de aandelenmarkten zien als een kans voor beleggers met veel aandelen om die posities af te bouwen en een stevigere kaspositie op te bouwen. En om te diversifiëren naar goud (en zilver), waarvan we denken dat we begonnen zijn aan een nieuwe stierenmarkt (haussemarkt of stijgende beurstendens), terwijl we blijven vrezen voor een trendommekeer richting een berenmarkt (baissemarkt of dalende beurstrend) op de westerse aandelenmarkten.

Partner Content