Zilver is aan een inhaalbeweging toe

We verwachten dat zilver eerder vroeg dan laat een inhaalbeweging maakt op goud.

Na ruim twee maanden in 2016 blijft de prijsstijging van zilver achter op die van goud. De prijs van een ounce zilver klom dit jaar iets meer dan 11% (in USD), tegenover een toename van de goudprijs met bijna 20%. Dat is opmerkelijk, want in dalende markten zakt de zilverprijs traditioneel harder. Bij stijgende prijzen is het omgekeerd en presteert het goedkopere edelmetaal beter. Dat is dit jaar dus nog niet het geval. Zilver werd in 2015 net als goud voor het derde jaar op rij goedkoper en viel daarmee terug naar het laagste prijsniveau in zeven jaar. Daarbij gaat de prijsdaling wel in dalende lijn. Vorig jaar moest zilver 11,5% inleveren, tegenover bijna 20% in 2014 en zelfs 36% in 2013.

Net als bij goud was het rendement van zilver niet in alle valuta negatief. Zo werd zilver duurder in alle munten die meer dan 11,5% verloren tegenover de USD. Dat waren er in 2015 heel wat, zoals de Canadese dollar, de Braziliaanse real, de Russische roebel en de Zuid-Afrikaanse rand om er maar enkele op te noemen.


Geen veilige haven

Analisten halen verschillende verklaringen aan voor de underperformance, maar de meest aannemelijke is dat zilver niet dezelfde veiligehavenstatus heeft als goud. Zilver is in de eerste plaats een industrieel metaal waarbij industriële toepassingen voor meer dan de helft van de totale vraag instaan (56% volgens Thomson Reuters GFMS). De prijs van het edelmetaal ging dan ook mee de dieperik in met metalen als koper, zink en lood. Zilver wordt in hoofdzaak als bijproduct van die metalen geproduceerd.

De prijsdaling wordt vooral toegeschreven aan de neerwaartse bijstelling van de groeidoelstellingen wereldwijd. Daarbij speelt de structurele groeivertraging van de Chinese economie een belangrijke rol. China staat in voor ongeveer een derde van de wereldwijde industriële vraag naar zilver en realiseerde vorig jaar het laagste groeicijfer in 25 jaar. Niettemin gaat The Silver Institute in een tussentijds rapport uit van een primair deficit van 57,7 miljoen troy ounce voor 2015. Het zou het derde opeenvolgende aanbodtekort zijn. De kleinhandelsvraag naar zilver (munten en staven) blijft wel toenemen. De geplande capaciteitsverminderingen bij de basismetalen zouden dit jaar ook voor een daling van de zilverproductie kunnen zorgen. Researcher Capital Economics verwacht een afname met 3%.


Haast recorddiepte

Door de underperformance van zilver tegenover goud is ook de goud-zilverratio verder opgelopen. Die bedraagt op dit moment ruim 81. Eind februari werd met 83,6 op een haar na het vorige hoogtepunt uit 2008 aangetikt. Een historisch record zit er nog niet in, want begin jaren negentig eeuw steeg de prijsverhouding tussen beide metalen boven 100. Dat neemt niet weg dat de verhouding intussen ver boven het historische gemiddelde van 56 ligt. Een kanttekening daarbij is dat de verhouding tussen beide metalen al bijna drie jaar boven dit gemiddelde ligt. De jongste weken zien we echter een overshoot. Vandaar dat we verwachten dat zilver eerder vroeg dan laat een inhaalbeweging zal maken tegenover goud.

We bekijken in deze bijdrage hoe u met hefboomproducten op een hogere zilverprijs kunt inspelen. De klassieke aanbieders hebben allemaal een groot aanbod met zilver als onderliggende waarde. Bij BNP Paribas Markets en Goldman Sachs Markets gaat het om acht en negen turbo’s long met hefbomen tussen 1,6 en 10. ING biedt tien sprinters long aan waarvan de hefbomen oplopen tot 13,6. In alle gevallen bedraagt de spread of het verschil tussen aan- en verkoopkoers 2 eurocent. Het maakt dus in principe niet uit voor welke aanbieder u kiest. Voor alle producten geldt dat als referentieprijs de spotprice van zilver wordt genomen en niet die van een termijncontract.


Zilver Turbo Long (laag risico)

Isin-code : NL0000431641

Munt : EUR

Financieringsniveau : 9,41

Referentieprijs : 15,35

Stoploss : 9,9

Hefboom : 2,58

Koers : 5,37/5,39


Deze turbo long wordt uitgegeven door BNP Paribas Markets. De stoploss ligt onder de psychologische grens van 10 USD. Dat niveau werd voor het laatst op het hoogtepunt van de financiële crisis in 2008 bereikt. Dezelfde uitgever heeft nog twee turbo’s met een lagere hefboom in het gamma.


Zilver Turbo Long (gemiddeld risico)

Isin-code : NL0009062306

Munt : EUR

Financieringsniveau : 11,75

Referentieprijs : 15,35

Stoploss : 12,4

Hefboom : 4,25

Koers : 4,38/4,4


Bij deze turbo long van dezelfde uitgever is het verschil tussen de referentieprijs en de stoploss met bijna 24% iets hoger. Toch blijft het risico beperkt want dit niveau werd voor het laatst in 2009 bereikt.


Zilver Turbo Long (hoog risico)

Isin-code : NL0011601166

Munt : EUR

Financieringsniveau : 13,36

Referentieprijs : 15,35

Stoploss : 14,1

Hefboom : 7,7

Koers : 1,80/1,82


Bij deze turbo long van uitgever GS Markets ligt de actuele zilverprijs bijna 9% boven de stoploss. Dit niveau werd eerder dit jaar al bereikt. Dezelfde uitgever heeft nog een turbo long met een hogere hefboom in het gamma (NL0011601158). Daarbij ligt deze met 10,2 nog iets hoger dan in het bovenstaande voorbeeld.


Zilver Sprinter Long (speculatief)

Isin-code : NL0011624523

Munt : EUR

Financieringsniveau : 14,25

Referentieprijs : 15,35

Stoploss : 15

Hefboom : 13,7

Koers : 0,99/1,01


Bij deze sprinter long van uitgever ING bedraagt het verschil tussen de referentieprijs en de stoploss amper iets meer dan 2%. Erg speculatief dus en enkel voorbehouden voor korte trades met een beperkte inleg.

Partner Content