Zilverbeleggers mogen juichen

© Getty Images/iStockphoto

De prijs van zilver steeg in 2016 met bijna 16 procent. Die trends zet hoogstwaarschijnlijk door.

Na drie jaren met een negatief rendement hadden investeerders in zilver in 2016 eindelijk opnieuw reden om te juichen. De prijs van het goedkoopste edelmetaal steeg met bijna 16 procent (in dollar). Uitgedrukt in euro lag het rendement nog enkele procenten hoger. Zilver deed het daarmee beter dan goud, waarvan de prijsstijging op 8,5 procent bleef steken.

Na het brexitreferendum rondde zilver vorige zomer voor het eerst sinds 2014 de kaap van 20 dollar. Maar de tweede jaarhelft was een stuk minder goed. Zilver moest een groot deel van de winsten weer inleveren. Na twee maanden in het nieuwe jaar heeft zilver al de prestatie van vorig jaar geëvenaard. Maar zilver noteert nog altijd 65 procent onder het recordniveau van 2011 (50 dollar).

Edel en industrieel

Zilver is dan wel een edelmetaal, maar het heeft ook kenmerken van een industrieel metaal. Industriële toepassingen staan in voor meer dan de helft van de globale zilverconsumptie. In de post-Trump-rally werden koper, zink, ijzererts, staal en andere metalen flink duurder. Zilver is met enige vertraging ook gevolgd, wat de betere prestatie tegenover goud verklaart. Doordat de zilverprijs harder steeg dan die van goud, daalt de goud-zilverratio terug naar het niveau van vorige zomer (65,5).

Er gaan op dit moment 67 ounce zilver in een ounce goud. Een jaar geleden waren dat er nog 84. De ratio is erg volatiel. Het gemiddelde van de voorbije vier decennia bedraagt 56. Na een periode met forse afwijkingen is er altijd terug een beweging naar dat gemiddelde.

Stijgende trend

Volgens de in november gepubliceerde Silver Market Review van de marktonderzoeker Gold Fields Mineral Services (GFMS), was 2016 het vierde opeenvolgende deficitjaar voor zilver. Met 52,2 miljoen ounce zou het aanbodtekort wel het kleinste zijn sinds 2012. Volgens GFMS kwam de mijnproductie vorig jaar 1 procent onder het recordniveau van 2015 uit. Ook het aanbod van gerecycleerd zilver is door de aanhoudend lage prijs licht gedaald. Aan de vraagzijde is de zilverconsumptie van de fotovoltaïsche sector (zonnepanelen) vorig jaar met 11 procent toegenomen naar een recordniveau van 83,3 miljoen ounce. Die industrie staat in voor iets meer dan 14 procent van de zilverconsumptie. Tien jaar geleden was dat nog maar 1 procent. GFMS verwacht dat die vraagcomponent de komende jaren blijft groeien.

De kans is groot dat de stijgende prijstrend van goud en zilver dit jaar in een economische omgeving met een aantrekkende inflatie doorzet. Daarop inspelen kan via de aankoop van fysiek zilver (bij voorkeur munten, anders betaalt u btw) of een investering in de iShares Silver Trust (tickersymbool SLV).

Partner Content