Afwachtende houding rond Bone Therapeutics biedt kansen

© iStock
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Deze week overlopen we onze favoriete aandelen voor de tweede helft van 2018. De koers van Bone Therapeutics is al flink gestegen dit jaar, maar het aandeel blijft goedkoop gezien zijn potentieel.

De nog jonge beurscarrière van het Waalse biotechbedrijf Bone Therapeutics kende een uitermate bewogen verloop. De beursgang in februari 2015 gebeurde tegen 16 euro. Na een vliegende start ging het pijlsnel naar een historische piek van 28,9 euro. Daarna ging het eerst gematigd en vanaf de zomer van 2016 steil bergaf. Een combinatie van trager dan verhoopte vooruitgang van de klinische studies, aandelenverkopen door partijen die voor de beursgang geïnvesteerd hadden, en vooral het onverwachts vertrek van de stichter en topman (CEO) Enrico Bastianelli veroorzaakten vertwijfeling en een koersdieptepunt van 6,7 euro in maart 2017. Een kentering kwam het nadat het managementteam was herschikt en na dubbele positieve resultaten met ALLOB, het allogeen botvormende celtherapieproduct dat is gemaakt uit beenmergcellen van een gezonde vrijwilliger, in september vorig jaar en een eerste partnerschap in Japan voor de autologe variant PREOB.

1. Wat bracht de eerste jaarhelft?

Jean Stéphenne werd in februari benoemd tot de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur. Stéphenne bouwde een ijzersterke reputatie op als voormalige topman van GSK Vaccines en heeft als voorzitter van Tigenix ervaring in celtherapie. We zien de aanvaarding van die benoeming door Stéphenne als een gamechanger, omdat het getuigt van een sterk geloof in de unieke botvormende celgroeitechnologie van Bone Therapeutics. Het bedrijf optimaliseert volop het productieproces van ALLOB. Bepalend daarvoor zijn de maximalisatie van het rendement (de hoeveelheid cellen die het haalt uit een donorcel), de schaalvergroting, de automatisering om de productie betrouwbaar te maken, en de veilige bewaring van de cellen via optimale cryopreservatie (ingevroren in een vloeistof). De beperkte financiële slagkracht van 8,4 miljoen euro eind 2017 werd in februari aangepakt via de uitgifte van een innovatieve converteerbare obligatie voor 19,45 miljoen, die Bone voldoende werkingsmiddelen verzekert tot september 2019. Nog in februari werd de rekrutering van 32 patiënten voltooid in de fase I/IIa-studie met ALLOB bij patiënten die een lumbale vertebrale fusieoperatie moeten ondergaan. De resultaten volgen in de zomer van 2019.

2. Wat zijn de verwachtingen?

In de tweede jaarhelft rapporteert Bone de volledige resultaten van de fase IIa-studie met ALLOB bij patiënten met een vertraagd helende breuk. Die studie mocht vorig jaar na sterke interim-resultaten bij zestien patiënten vervroegd worden afgesloten, en de voorbereidingen voor de opstart van een fase IIb-studie zijn bezig. Daarnaast krijgen we tussentijdse resultaten van een fase III-studie met PREOB bij 44 patiënten met de indicatie osteonecrose (afbreken van het heupbeen). Bij positieve resultaten kan ook die studie vervroegd worden afgesloten en kan Bone gesprekken aangaan met het Europese geneesmiddelenagentschap (EMA) over de indiening van het goedkeuringsdossier. Mogelijk kan dat aanleiding geven tot een partnerschap voor de commercialisatie van PREOB in Europa. Gezien de sterke interesse van Japan in celtherapie is het geen toeval dat Bone vorig jaar in dat land een eerste partnerschap voor PREOB afsloot (met Asahi Kasei). Vroeg of laat verwachten we een deal voor ALLOB in Japan. Die zal financieel ongetwijfeld aantrekkelijker zijn dan de deal voor PREOB, vermits ALLOB een veel groter commercieel potentieel heeft.

3. Waarom favoriet?

We voelen nog altijd een sterke terughoudendheid bij de investeerders tegenover een belegging in Bone Therapeutics. Het aandeel steeg dit jaar weliswaar al met 42 procent, maar is nog altijd heel goedkoop. De onderliggende evolutie blijft heel positief. Er is geduld nodig, maar we zijn optimistisch over het potentieel. Een echte herwaardering van het aandeel komt er wellicht pas na bijkomende partnerschappen. Die voorzichtige houding biedt uitstekende kansen voor de risicobewuste biotechbelegger.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Koers: 11,40 euro

Ticker: BOTHE BB

ISIN-code: BE0974280126

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 87 miljoen euro

K/w 2017: –

Verwachte k/w 2018: –

Koersverschil 12 maanden: +7%

Koersverschil sinds jaarbegin: +47%

Dividendrendement: –

Partner Content