Britten vergallen het feestje voor Banco Santander

Santander © Reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Banco Santander heeft niet weten te scoren met de cijfers over het eerste kwartaal. De sterke prestaties in markten als Brazilië, Spanje en Mexico konden uiteindelijk niet op tegen de zwakke prestaties in het Verenigd Koninkrijk, de op twee na belangrijkste markt voor de Spaanse grootbank.

Met 13.825 vestigingen, bijna 202.000 werknemers, 139 miljoen cliënten en 86 miljard euro beurskapitalisatie behoort Banco Santander tot de grootste banken van Europa. Dat leiderschap werd vorige zomer extra in de verf gezet bij de reddingsoperatie van de noodlijdende Banco Popular. Banco Santander werd als de redder in nood binnengehaald en nam voor één symbolische euro Banco Popular over. De cijfers over het eerste kwartaal illustreren dat het hier niet om een ‘miskoop’ gaat, wel integendeel.

Banco Santander profileert zich graag als een internationale bank die op meerdere continenten actief is. Dat klopt volledig. Ze heeft belangrijke activiteiten in Latijns-Amerika (top drie in Argentinië, Brazilië, Mexico en Chili) en is ook actief in Noord-Amerika (Verenigde Staten) en Europa (Spanje, Portugal, Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Polen). Als we rekening houden met de overname van Banco Santander, dan kwam eind maart 51 procent van de winst uit Europa en 49 procent uit Noord- en Zuid-Amerika. De belangrijkste bijdrage leverde Brazilië (27%), gevolgd door ‘thuisland’ Spanje (18%) en verder het Verenigd Koninkrijk (13%), Mexico (7%), Chili (6%), de VS en Portugal (elk 5%), Argentinië (3%), Polen (2%).

In de eerste drie maanden van 2018 steeg de winst met 10 procent tot 2,05 miljard euro. Op kwartaalbasis is dat een toename met 6,8 procent. De grootste groeimotoren omgerekend in euro waren de VS (+52%), Brazilië (+27%), Spanje (+26%, mede dankzij de integratie van Banco Popular) en Mexico (+14%). De grootste dissonante klank in de winstevolutie was het Verenigd Koninkrijk, waar de winst met liefst 21 procent zakte.

Met een kosten/inkomstenratio van 47,4 procent voor de eerste drie maanden van 2018 (47,4% voor boekjaar 2017) is Banco Santander een van de efficiëntste grote Europese banken. Het rendement op eigen vermogen (ROE) bedroeg 8,67 procent voor de periode januari-maart, tegenover 7,14 procent voor het boekjaar 2017. In de bankwereld hecht men echter meer waarde aan het rendement op het ‘tastbaar’ eigen vermogen (ROTE). Ook daar ze we een sterke verbetering: 12,42 procent voor eerste drie maanden, boven de 12,13 procent voor het eerste kwartaal van 2017 en ‘slechts’ 10,41 procent voor het volledige boekjaar 2017. Uit de cijfers van de eerste drie maanden van 2018 hebben we wel een aantal eenmalige kosten, die in de eerste plaats verband houden met de integratie van Banco Popular, uit de resultaten gehaald om een ‘zuivere’ vergelijkingsbasis te hebben.

Conclusie

We denken dat de Spaanse grootbank te zwaar is beoordeeld voor de toch meer degelijke cijfers over het eerste kwartaal. Bovendien blijkt al dat ze een goede zaak heeft gedaan met de overname van Banco Popular. Daardoor is ook Spanje weer een groeipool. Bovendien blijft de waardering tegen 11 keer de verwachte winst 2018 en 0,85 keer de verwachte boekwaarde 2018 erg redelijk. Zelfs aantrekkelijk, gezien de verwachte winstgroei. Het maakt van Banco Santander van de ‘beste koopjes’ (groei versus waardering) in de Europese banksector. Een kansrijke belegging voor de komende zes tot twaalf maanden, zodat we ons gunstige advies behouden. Het aandeel blijft in de voorbeeldportefeuille, ook al hadden we op een betere koersreactie gerekend.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 5,34 euro

Ticker: SAN SM

ISIN-code: ES0113900J37

Markt: Madrid

Beurskapitalisatie: 86,1 miljard euro

K/w 2017: 13

Verwachte k/w 2018: 11

Koersverschil 12 maanden: -7%

Koersverschil sinds jaarbegin: -2,5%

Dividendrendement: 4,1%

Partner Content