Cisco Systems

Cisco is een gezond bedrijf met een sterke balans en hoge kasstromen. De groei is door een combinatie van factoren wel aan de lage kant.

Het aandeel van Cisco Systems, de Amerikaanse producent van netwerkapparatuur, werd afgestraft na lager dan verwachte prognoses voor het lopende kwartaal. Cisco doet het sinds het jaarbegin nu 8% minder goed dan de Nasdaq-index. Op het pas afgelopen trimester, het eerste kwartaal van het fiscaal boekjaar 2016, viel operationeel weinig af te dingen. Cisco kreeg de voorbije zomer een nieuwe topman die de legendarische John Chambers opvolgt. Dat maakt het iets eenvoudiger om een vernieuwingsoperatie uit te voeren. Die was wel al geruime tijd aan de gang, maar Cisco kon gerust nog een versnelling hoger schakelen, wat gelukkig ook gebeurt.

Cisco moet zichzelf heruitvinden door enerzijds het klassieke hardwareaanbod aan te vullen met softwarematige functionaliteiten en anderzijds door diversificatie. Zo werd de groep ook actief in cloudcomputing, beveiliging, datacenters en videoconferencing. Om die laatste activiteit aan te vullen, werd vorige week nog het Britse Acano overgenomen voor 700 miljoen USD.

Cisco realiseerde tussen augustus en oktober een omzet van 12,7 miljard USD. Dat is 3,6% meer dan een jaar eerder maar wel 1,3% lager dan in het vierde kwartaal. Switches, die de grootste bijdrage tot de omzet leveren, boekten een vooruitgang met 5%. Bij de routers daarentegen was er een achteruitgang met 8%, die op kwartaalbasis zelfs opliep tot 10%. Routers en switches staan samen nog steeds voor bijna de helft van de groepsomzet. In de Enterprise-afdeling (leveringen aan bedrijven) was er een omzetdaling met 3%. Software, beveiliging en cloudcomputing lieten wel een mooie groei optekenen.

De opkomende markten zorgden voor een gemengd beeld. Enerzijds stegen de orders er met 11% en in China en India zelfs met 40%. In Azië (exclusief China en India) daalde de omzet met 8%. Daar speelt onder meer het effect van de Chinese devaluatie van vorige zomer. Die gaf concurrent Huawei de wind in de zeilen. Cisco werd overigens niet als enige getroffen want om dezelfde reden hebben ook IBM en Hewlett-Packard het moeilijk in Azië. Cisco verwacht in China een moeilijke periode door de aanhoudend sterke dollar (USD) en de economische groeivertraging. Het land staat momenteel in voor ongeveer 4% van de groepsinzet.

Het venijn zat dit kwartaal in de staart met een groeiprognose van 0 tot 2% voor het lopende kwartaal, wat onder de verwachtingen was. Cisco sloot het eerste kwartaal af met een nettocashpositie van 34,5 miljard USD. Er werd het voorbije kwartaal 1,1 miljard USD besteed aan de uitkering van dividenden. De kosten bleven onder controle en de vrije kasstroom was 2,5 miljard USD positief. Als antwoord op de overname van Alcatel-Lucent door Nokia sloot Cisco een samenwerkingsverband met het Zweedse Ericsson. Dat moet voor beide bedrijven tegen 2018 jaarlijks 1 miljard USD extra omzet opleveren.

Conclusie

Cisco is een gezond bedrijf met een sterke balans en hoge kasstromen. De groei is door een combinatie van factoren wel aan de lage kant. Het is erg onzeker of dat de komende kwartalen zal veranderen. Het dividend (3,2% bruto) is mooi meegenomen en de waardering (12 keer de verwachte winst) ligt net iets onder het gemiddelde van de jongste vijf jaar.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Partner Content