Een eerste positie in Proximus is verantwoord

© REUTERS

Proximus ontsnapt niet aan de uitdagingen van de concurrentiële markt waarin het actief is, maar het houdt zich vrij goed staande.

Na de teleurstellende kwartaalcijfers bij Telenet waren de verwachtingen bij sectorgenoot Proximus niet al te hooggespannen. De Belgische telecomgroep had bij de publicatie van de cijfers van 2017 eerder dit jaar met weinig optimistische prognoses uitgepakt. De sector kreunt onder de (Europese) regelgeving en de sterke concurrentie, waardoor de hoge groeicijfers tot het verleden behoren. Ook een aanhoudende verhoging van de schuldgraad heeft afgedaan als instrument om (extern) te groeien.

Betere prestaties moeten bijgevolg komen van het vergroten van het marktaandeel, terwijl wat de winstgevendheid betreft, vooral aan de kostenzijde moet worden ingegrepen. In het geval van Proximus lukte dat in het eerste kwartaal vrij aardig. De groepsomzet daalde op jaarbasis met een fractie (-0,2%) naar 1,44 miljard euro, precies zoals verwacht. Een achteruitgang bij de internationale BICS-divisie (-3,9%) werd grotendeels gecompenseerd door een klim van de binnenlandse omzet (+0,9%). Proximus voldeed ook op het gebied van winstgevendheid aan de verwachtingen: de bedrijfswinst of ebitda klom met 1,1 procent naar 454 miljoen euro. Bij de binnenlandse activiteiten bedroeg de vooruitgang 0,8 procent. Zonder rekening te houden met de impact van de regelgeving rond roaming en mobieleterminatietarieven bedroeg de ebitda-groei zelfs 4,3 procent.

BICS liet ondanks de lagere omzet wel een stijging van de ebitda (35 miljoen euro) met ruim 5 procent optekenen. Dat dankt het aan de overname van TeleSign. Netto bleef in het eerste kwartaal 124 miljoen euro winst over, 4 procent meer dan een jaar eerder. Dat was vooral te danken aan een lager belastingtarief.

Opgesplitst naar de verschillende activiteiten springt de groei van de consumentenafdeling in het oog (+1,5%). Die groei is niet vanzelfsprekend, want alle concurrenten maken gewag van een erg concurrentiële marktomgeving, waardoor er geen ruimte is voor prijsverhogingen. Maar Proximus zet volop in op de bundels (Tuttimus) die verschillende telecomdiensten combineren. Het verloop bij klanten die een bundel diensten afnemen, is een stuk kleiner dan bij wie slechts één of twee diensten inkoopt. Het aantal gebruikers dat vier diensten afneemt, klom met 44.000 naar 404.000. Die zorgen voor een klim van de omzet met 10 procent naar 234 miljoen euro.

Ook de prestatie van de individuele afdelingen mag gezien worden. Het aantal televisieklanten steeg met . of 3,9 procent. Proximus breidde zijn marktaandeel uit naar 36,9 procent (+0,7%). De telecomgroep lijdt dus veel minder dan zijn rivaal Telenet onder het nieuwe kabelaanbod van Orange Belgium. Sinds Orange op de markt kwam, kreeg Proximus er 86.000 teelvisieklanten bij, tegenover een achteruitgang bij Telenet. Het feit dat Proximus via zijn dochter Scarlet ook een budgetformule aanbiedt, heeft daar natuurlijk veel mee te maken. Maar Proximus kreeg er ook bij internet (+2,7%) en mobiele telefonie (+3,3%) extra klanten bij. De gemiddelde omzet per abonnement (inclusief kmo’s) klom met 1,3 procent naar 66,8 euro. Proximus mikt dit jaar op een stabiele omzet (4,46 miljard euro in 2017) en een bescheiden groei van de ebitda (1,82 miljard euro in 2017). Het dividend blijft zeker nog dit en volgend jaar ongewijzigd op 1,5 euro per aandeel.


Conclusie

De telecomsector staat onder druk en daar kan ook Proximus niet aan ontsnappen, ondanks bevredigende kwartaalcijfers. Het goede nieuws is dat de waardering is teruggevallen naar het sectorgemiddelde. De lage groei wordt gecompenseerd door een bovengemiddeld rendement, wat meteen ook het sterkste argument is om een belegging in Proximus te overwegen. Na de recente correctie is tegen de huidige koers een eerste positie verantwoord.


Advies : koopwaardig

Risico : gemiddeld

Rating : 1B

Koers: 24,31 euro

Ticker: PROX BB

ISIN-code: BE0003810273

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 8,2 miljard euro

K/w 2017: 15,1

Verwachte k/w 2018: 13

Koersverschil 12 maanden: -9%

Koersverschil sinds jaarbegin: -10%

Dividendrendement: 6,1%

Partner Content