Freeport-McMoRan is geen aandeel voor hartlijders

Freeport-McMoRan i © Reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Wie de afgelopen jaar aandeelhouder was van deze Amerikaanse grondstoffenspeler moet tegen meer dan een stootje kunnen.

Nog maar enkele weken geleden verloor de koers in één handelssessie bijna 15 procent. De aanleiding was een mededeling van de bedrijfstop naar aanleiding van de resultaten over het eerste kwartaal. Die meldde dat het door de nieuwe, scherpere milieunormen onmogelijk is nog langer aan mijnbouw te doen bij Grasberg.

In dat mijnbouwcomplex van wereldformaat in Indonesië zijn alle Aziatische activiteiten van Freeport-McMoRan geconcentreerd. Het omvat de grootste koper- en goudreserve ter wereld. Grasberg levert bijna de volledige goudproductie van de groep. Het management zegt een oplossing te zoeken, maar de markt schrok vooral, want Grasberg is het vlaggenschip van de groep.

Het aandeel had tijdens de Chinese groeicrisis (eind 2015-begin 2016) ook al hardere klappen moeten incasseren dan de meeste van zijn sectorgenoten. Van een beurskapitalisatie van 55 miljard dollar in 2010 bleef begin 2016 nog amper 5 miljard dollar over, terwijl de schuldpositie ontspoorde van 5 naar 20,4 miljard dollar.

De problemen voor Freeport-McMoRan begonnen in 2013 met de omstreden overname van Plains Explorations, ter waarde van 9 miljard dollar. Daardoor werd de groep(weer) actief in de Amerikaanse olie- en gassector. Dat is intussen niet meer het geval. De voorbije jaren stonden voor CEO Richard Atkerson dan ook volledig in het teken van de verkoop van activa om de enorme schuldenberg af te bouwen. Op dat gebied oogt het rapport eerder gunstig. Eind maart 2018 bedroeg de nettoschuldpositie 7,9 miljard dollar, of 12,5 miljard dollar minder dan eind 2015. De balanssituatie is dus niet langer kritiek. Dat ligt ook al aan de basis van een verviervoudiging van de koers in twee jaar (tussen begin 2016 en begin dit jaar). Het recente nieuws over Grasberg zou daar dus een einde hebben kunnen gemaakt.

Freeport-McMoRan blijft op de eerste plaats de grootste onafhankelijke, beursgenoteerde koperspeler ter wereld. Het verkocht in het eerste kwartaal van dit jaar 993 miljoen pound koper, bijna 23 procent meer dan in dezelfde periode van 2017, tegen een prijs van gemiddeld 3,11 dollar per pound. Een mooie vooruitgang (+16,5%) tegenover de 2,67 dollar per pound in de periode januari-maart 2017.

Een lichtpunt was de winst van 0,48 dollar per aandeel in het eerste kwartaal, want in de eerste drie maanden van vorig jaar was dat nog slechts 13 dollarcent per aandeel. Voorts is Freeport een ‘respectabele’ goudproducent met een productiecijfer van 599.000 ounce in het eerste kwartaal (amper 239.000 ounce in het eerste kwartaal van 2017). Bijkomend is Freeport-McMoRan ook met circa 80 miljoen pound per jaar (22 miljoen in eerste kwartaal van 2018) een van de grootste producenten van molybdeen, een metaal dat cruciaal is om staal sterker, corrosiebestendiger en beter bestand tegen temperatuurschommelingen te maken). De groep kan wel een fraaie geografische spreiding met activiteiten op drie continenten voorleggen.

Conclusie

We moeten de koersdaling van enkele weken geleden (-15%) relativeren, aangezien de koers in de 24 maanden daarvoor 300 procent gestegen was. Toch zou die dip weleens kunnen wijzen op een piek in de koersontwikkeling. Tegen 7,5 keer de verwachte winst voor dit jaar en iets meer dan 4 keer de verwachte verhouding ondernemingswaarde (ev) tegenover de bedrijfskasstroom (ebitda) 2018 lijkt het aandeel (spot)goedkoop. Maar wellicht gaat het hier om een winstpiek. Mede ook door het zeer volatiele koersverloop verlagen we het advies en passen we de risicograad aan.

Advies: houden/afwachten

Risico: hoog

Rating: 2C

Koers: 15,42 dollar

Ticker: FCX US

ISIN-code: US35671D8570

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 22,3 miljard dollar

K/w 2017: 10,5

Verwachte k/w 2018: 7,5

Koersverschil 12 maanden: +31%

Koersverschil sinds jaarbegin: -19%

Dividendrendement: 1,3%

Partner Content