Granen: droogte versus handelsoorlog

. © Getty Images
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Na enkele jaren met uitzonderlijk goede oogsten zijn de granenvoorraden opgelopen naar recordniveaus. Daardoor bleven ook de prijzen hardnekkig laag. Maar externe factoren veroorzaken nu extra volatiliteit.

Een eerste factor is de uitzonderlijke droogte in Europa en grote delen van de Verenigde Staten. Daardoor is de tarweprijs alleen al de voorbije maand met een kwart opgeveerd naar het hoogste peil sinds juli 2015. Duitsland stevent af op de kleinste oogst sinds 2003. Duitsland is normaal een exportland, maar zal dit jaar hoofdzakelijk de eigen markt bedienen. Ook in Canada, Australië en Oekraïne valt de oogst tegen.

Maïs en soja hebben relatief gezien een stuk minder te lijden onder de droogte omdat een groot deel van het aanbod uit het zuidelijk halfrond komt. Maar bij beide graangewassen speelt een andere externe factor, de dreigende handelsoorlog tussen de VS en de rest van de wereld. Die stuurde de normale, weerafhankelijke prijsvorming tijdens het groeiseizoen in de war. De VS zijn namelijk de grootste uitvoerder van soja en maïs. China, de grootste afnemer van soja uit de VS, dreigt met importheffingen op Amerikaanse landbouwproducten.

Die vrees deed de sojaprijs vorige maand terugvallen naar het laagste peil sinds 2008. De voorbije weken is de sojaprijs weer met 10 procent hersteld. Maar de prijsevolutie van het gewas blijft in de huidige marktomstandigheden bijzonder lastig te voorspellen. Ook maïs is niet immuun voor de tarievenoorlog, maar de prijs wordt ondersteund door tegenvallende opbrengsten in Zuid-Amerika. De maïs is sinds de bodem met 10 procent eveneens hersteld, maar het opwaartse potentieel is nog niet opgebruikt.

Trackers en hefboomproducten

Bij gebrek aan mogelijkheid om in Amerikaanse trackers te beleggen na de Europese PRIIP-verordening moeten Belgische beleggers het doen met het Europese aanbod. Er zijn gelukkig wel enkele alternatieven voorhanden. Zo biedt de uitgever WisdomTree de ETFS Grains aan. Die tracker noteert op de beurs van Frankfurt met als ticker OD7Y en ISIN-code DE000AOKRKF9 en schaduwt de Bloomberg Grains Subindex. Die is momenteel samengesteld uit maïs (36%), soja (32%) en tarwe (32%). Het is een synthetische tracker die de prijsevolutie van de drie granen schaduwt via swapovereenkomsten. De onderliggende termijncontracten worden dus niet gekocht. De jaarlijkse beheerkosten bedragen 0,49 procent. Dezelfde uitgever biedt ook trackers aan op de individuele granen: de ETFS Wheat (tarwe), de ETFS Corn (maïs) en de ETFS Soybeans (soja). Liefhebbers van hefboomproducten op granen kunnen bij Goldman Sachs Markets terecht (http://www.gsmarkets.be).

Partner Content