Het glas is halfleeg bij UCB

. © BelgaImage
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het aandeel van UCB verloor stevig terrein na de kwartaalupdate. Analisten zien het glas halfleeg wegens de onzekerheid rond Evenity en de mogelijke prijsdruk voor Cimzia.

De Belgische biofarmagroep UCB bekoorde niet met de eerstekwartaalupdate. Nochtans lag het omzetcijfer van 1,07 miljard euro maar nipt onder de consensus van 1,09 miljard. Maar onderliggend stelde de groei van de belangrijkste vijf producten teleur, met een gezamenlijke omzet van 839 miljoen euro tegenover een verwachte 875 miljoen. De positieve verrassing kwam uit de groep overige producten (met onder meer het anti-allergiemiddel Zyrtec), maar de toekomstige groei moet uit de vijf kernproducten komen.

De groepsomzet van 1,07 miljard euro betekent een daling met 5 procent tegenover vorig jaar, en met 1 procent zonder rekening te houden met wisselkoerseffecten. Recurrent (zonder eenmalige elementen) bleef het zakencijfer stabiel en was er bij constante wisselkoersen een stijging met 4 procent. Het omzetcijfer van 839 miljoen euro voor de vijf belangrijkste producten _ Cimzia, Vimpat en Neupro (CVN), aangevuld met de oudgediende Keppra en de nieuwkomer Briviact _ betekent een daling met 2 procent, maar wel een stijging met 8 procent zonder wisselkoerseffecten. Het middel tegen reuma en de ziekte van Crohn Cimzia bleef 5 procent onder de verwachtingen, met een omzetdaling van 2 procent (+8% zonder wisselkoerseffecten) tot 310 miljoen euro. UCB verwees daarvoor naar toenemende concurrentie in de Verenigde Staten bij patiënten met de ziekte van Crohn (25% van de omzet). Analisten zien daarin een voorbode voor een toenemende prijsdruk de komende jaren vanwege generische concurrentie. Zowel het Europese als Amerikaanse patent voor Cimzia loopt nog tot 2024, maar dat van de concurrent Humira vervalt in Europa in 2019. UCB werkt aan labeluitbreidingen die de omzet tegen 2020 boven 1,5 miljard euro moeten doen klimmen (1,42 miljard in 2017).

Het epilepsiemiddel Vimpat kende minder dan verwachte groei in de Verenigde Staten, waardoor de omzet slechts met 1 procent klom tot 242 miljoen euro (+13% bij constante wisselkoersen, 250 miljoen verwacht). Neupro, het middel tegen de ziekte van Parkinson en het rustelozebenensyndroom, (-3% tot 71 miljoen euro) en epilepsiemiddel Keppra (-10% tot 189 miljoen) presteerden ongeveer volgens de verwachtingen, terwijl het nieuwe epilepsiemiddel Briviact (+98% tot 27 miljoen) achterop bleef. Belangrijk is dat de jaarverwachtingen van een omzet van 4,5 à 4,6 miljard euro, een bedrijfskasstroom zonder eenmalige elementen (rebitda) van 1,3 à 1,4 miljard en een recurrente nettowinst per aandeel van 4,3 à 4,7 euro ongewijzigd bleven.

Na het tegenvallende nieuws in 2017 dat het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap wegens mogelijke hartproblemen voorlopig de goedkeuring weigerde van romosozumab (Evenity), het kandidaat-geneesmiddel tegen osteoporose met blockbusterpotentieel, is het in juli uitkijken naar het opnieuw indienen van het Amerikaanse goedkeuringsdossier. In de eigen pijplijn is het meer dan ooit uitkijken naar de evolutie bij bimekizumab, een immunologiemiddel waarvoor dit jaar drie fase III-studies zullen opstarten in drie indicaties. Het is evenwel duidelijk dat UCB ook externe groei zoekt. Het maakte in april al een eerste aanzet met de overname voor 150 miljoen dollar (mogelijk tot 220 miljoen mijlpaalbetalingen) van Midazolam-neusspray, een middel tegen meerdere acute epilepsieaanvallen dat mogelijk in 2019 op de Amerikaanse markt komt.

Conclusie

Het aandeel van UCB verloor stevig terrein na de kwartaalupdate. Analisten zien het glas halfleeg wegens de onzekerheid rond Evenity en de mogelijke prijsdruk voor Cimzia. Mar de waardering is in jaren niet zo laag geweest, tegen 13,8 keer de verwachte winst 2018 en een verhouding van 9,7 keer de ondernemingswaarde (ev) tegenover de verwachte bedrijfskasstroom (ebitda) 2018. We verwachten bijkomende overnamedeals.


Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 62,38 euro

Ticker: UCB BB

ISIN-code: BE0003739530

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 12,1 miljard euro

K/w 2017: 13,1

Verwachte k/w 2018: 13,8

Koersverschil 12 maanden: -17%

Koersverschil sinds jaarbegin: -6%

Dividendrendement: 1,9%

Partner Content