Hewlett-Packard Inc

Zoals eerder dit jaar werd aangekondigd, werd Hewlett-Packard op 1 november opgesplitst in twee aparte entiteiten.

Intussen zijn ook de twee beursnoteringen een feit. HP Inc. omvat de afdelingen Personal Systems (pc’s en laptops voor consumenten) en printers. Dat bedrijf behoudt ook het oude tickersymbool HPQ. HP Enterprise noteert met het tickersymbool HPE en huisvest alle activiteiten die te maken hebben met hardware voor bedrijven (servers, opslag- en netwerksystemen), dienstverlening (consultancy) en software.

Vorige woensdag werden voor het laatst de kwartaalcijfers in geconsolideerde vorm gepubliceerd. Het gaat om het vierde kwartaal van het fiscaal boekjaar 2015, zodat HPQ en HPE vanaf 1 november een frisse start kunnen nemen in een nieuw boekjaar. De groepsomzet kromp tussen augustus en oktober opnieuw met 9,5%, tot 25,7 miljard USD, 700 miljoen USD onder de consensusprognose. Een deel van de achteruitgang kan worden toegeschreven aan de sterke dollar (USD). Zonder die sterke munt bleef de omzetdaling beperkt tot 3%.

Personal Systems en Printing, beide afdelingen die nu onder HP Inc. thuishoren, presteerden het slechtst. Personal Systems zag de omzet met 14% zakken; Printing moest eveneens 14% inleveren na tariefverlagingen in het hogere marktsegment. Dit was nodig om de strijd aan te gaan met de Japanse concurrentie die kon profiteren van de goedkope Japanse yen (JPY). De omzet uit printerbenodigdheden (zoals inktpatronen en toners), de activiteit met de hoogste winstmarge, viel met 10% terug. De printafdeling zet daarmee de structurele daling verder. In vergelijking met vijf jaar geleden ligt de omzet nu 19% lager.

HP Inc. zet op termijn volop in op 3D Printing. Momenteel is de lancering van een commerciële 3D-printer pas voor begin 2017 gepland, maar een overname zou dat kunnen versnellen. Met een vrije kasstroom van 2,4 tot 2,7 miljard USD op jaarbasis heeft HP Inc. daarvoor de financiële mogelijkheden. De langetermijnvooruitzichten voor 3D-printing blijven goed maar de hype van enkele jaren geleden is wel voorbij. Pioniers als 3D Systems en Stratasys kampen met een dalende omzet. 3D-printing is goed om prototypes te bouwen maar is nog niet rijp voor massaproductie.

HP Inc. voorspelt voor het volledige boekjaar een winstcijfer tussen 1,59 en 1,69 USD p.a., wat onder de verwachtingen was. Dan was het nieuws bij HP Enterprise iets opbeurender. Exclusief valuta-effecten steeg de omzet met 3%, tot 14,1 miljard USD. Binnen de Enterprise Group deden vooral de servers voor datacenters (+5%) en de netwerken (+35%) het goed. De omzet uit datacenters staat in voor de helft van de totale omzet van HPE en groeide op jaarbasis met 9%. De omzet bij Enterprise Services daalde licht door lagere inkomsten uit outsourcing. HPE mikt voor het boekjaar 2016 op een winstcijfer tussen 1,85 en 1,95 USD per aandeel.

Conclusie

De lage waardering (0,9 keer de boekwaarde) en het dividend (rendement 3,5%) zijn voorlopig de enige positieve dingen die we over HP Inc. kunnen zeggen want de onderliggende activiteiten krimpen nog steeds. De vooruitzichten zijn iets gunstiger bij HP Enterprise, al blijven hoge groeicijfers ook daar achterwege. We hanteren een neutraal advies voor beide aandelen.

Advies : houden

Risico : gemiddeld

Rating : 2B

Partner Content