7C Solarparken verhoogt opnieuw vooruitzichten

7C Solarparken wil in 2018 een nieuwe kwantumsprong maken. De Belgische uitbater van zonnepanelenparken heeft zijn strategische plan van 2015 tot 2017 na één jaar al grotendeels gerealiseerd.

De dagen en de weken voor de vergadering van het rentecomité van de Federal Reserve was er zenuwachtigheid op de financiële markten. De angst voor een renteverhoging met 25 basispunten (0,25%) zat erin. Maar het is niet tot een aanpassing gekomen. Wel gaf de Amerikaanse centrale bank een hint dat er, net zoals vorig jaar, in december een renteverhoging aan zit te komen. De beurzen en het goud hebben alvast opgelucht gereageerd op die beslissing.


7C Solarparken: verhoogt opnieuw vooruitzichten

7C Solarparken – de Belgische uitbater van zonnepanelen- of PV-parken, vooral in Duitsland – heeft zijn strategische plan van 2015 tot 2017 na één jaar al grotendeels gerealiseerd. De kern van het plan was een stijging van de nettokasstroom per aandeel – de bedrijfskasstroom (ebitda) min de intrestlasten min belastingen – van 0,37 tot 0,39 EUR in 2015 (0,26 EUR in 2014) naar 0,42 EUR in 2016 en 0,50 EUR in 2017, dankzij een uitbreiding van de portefeuille PV-parken van 71 megawatt (MW), naar 94 MW eind 2016 en 105 MW eind 2017. Op dit moment is al 68% van die capaciteitsuitbreiding (+23 MW, tot 94 MW) en 88% van de geplande ebitda-verhoging (+6,7 miljoen EUR) gerealiseerd, met concrete plannen voor de voltooiing tot 105 MW tegen midden 2017.

Het nieuwe strategische plan van 2016 tot 2018 stelt tegen eind 2017 een doelstelling van 115 MW voorop, via 10 MW extra nieuwbouw in 2017. Nog volgend jaar zal het rendement van de volledige portefeuille worden geoptimaliseerd via verbeteringswerken aan 25% van de PV-parken (kostprijs 2,2 miljoen EUR voor 0,4 miljoen EUR extra ebitda). De financiering gebeurt enerzijds door de uitgifte in oktober van een converteerbare obligatie voor 2,5 miljoen EUR, met een voorkeurrecht voor de bestaande aandeelhouders, een looptijd van één jaar, een coupon van 2,25% bruto en een conversieprijs van 2,5 EUR per aandeel, en anderzijds 3,4 miljoen EUR, wellicht via een beperkte private plaatsing het komende jaar.

Op basis van die plannen verhoogde 7C de verwachte nettokasstroom per aandeel van 0,50 naar 0,53 EUR. Daarna wil 7C in 2018 een nieuwe kwantumsprong maken richting 200 MW. Dat kan gebeuren via een verkoop aan een grotere speler, een fusie van gelijken of de overname van een kleiner bedrijf (zoals Colexon Energy in 2014), maar ook via de instap van een sterke financiële partner die de versnelde groei kan ondersteunen. Ondanks de uitzonderlijk lage zonnestraling in de eerste jaarhelft – 5 à 10% onder het meerjarengemiddelde, met een negatieve impact op de ebitda van 1 miljoen EUR – verhoogde 7C de minimaal verwachte ebitda voor 2016 van 23,4 naar 24 miljoen EUR (13,4 miljoen EUR in de eerste jaarhelft). De verwachte nettokasstroom per aandeel van minstens 0,43 EUR werd bevestigd. In de eerste jaarhelft lag dit cijfer, net als vorig jaar, op 0,23 EUR, ondanks 29,3% extra uitstaande aandelen. De verhoogde doelstellingen wettigen een verhoogd koersdoel van 3 EUR, en we bevestigen daarom het koopadvies (rating 1B).


OVERZICHT KOOP- EN VERKOOPINTENTIES

Basiswaarden en trackers

iShares MSCI Emerging Markets ETF: tracker op de opkomende markten; markten in herstel na Amerikaanse rentebeslissing (update)

iShares MSCI Japan EUR hedged ETF: positieve reactie op beslissing van Bank of Japan om over te schakelen van kwantitatieve naar kwalitatieve versoepeling (tienjarige rente op nul houden) (update)

iShares Stoxx600 Banks ETF: tracker om in te spelen op de zwaar achtergebleven Europese bankaandelen; herstel van de bankaandelen na Amerikaanse beslissing om rente niet te verhogen (update)


Consumptie middenklasse opkomende landen

Barco: nieuwe topman Jan De Witte (ex-General Electric) start; wil Barco nog efficiënter maken (update)

Bolloré: holding van Vincent Bolloré laat toe in te spelen op potentieel Afrika en herstel bij Vivendi; maakte lagere halfjaarresultaten bekend met interim-dividend van 0,02 EUR per aandeel

Daimler: Mercedes-Benz is terug grootste verkoper van Duitse luxewagens


Energie

7C Solarparken: degelijke halfjaarcijfers; businessplan 2016-2018 op investor day; gaat converteerbare obligatie van 2,5 miljoen EUR uitgeven in oktober (zie boven)

Schlumberger: grootste speler in de oliedienstensector; verwacht herstel van de resultaten vanaf derde kwartaal

Velcan: jaarcijfers 2015 voldeden ruimschoots aan de verwachtingen; wel jammer van het tegenvallend nieuws uit Indonesië met het SukaRame- en Meureubo 2-project; uitkijken naar halfjaarcijfers en aankondiging over zonne-energie


Goud en metalen

Franco-Nevada: recordresultaten Q2, uitblijven Amerikaanse renteverhoging zorgt voor koersherstel (update)

iShares Silver Trust: tracker op zilver, dat de afgelopen jaren nog veel meer is teruggevallen dan het goud; staat aan begin van een stierenmarkt

Silver Wheaton: sterke resultaten Q2 zorgden enige tijd voor stevige koersprestatie

SPDR Gold Shares: goudtracker; goud weer in stierenmarkt; de vraag naar goud is in het eerste kwartaal door massale aankopen door beleggers gestegen naar 1290 ton, een toename van liefst 21%; uitblijven Amerikaanse renteverhoging zorgt voor herstel goudprijs (update)

Umicore: meevallende halfjaarresultaten met verhoging winstdoelstelling leidde tot nieuwe recordkoers

VanEck Vectors Gold Miners ETF: goudmijnen excelleerden tot augustus; na correctie door vrees voor snelle Amerikaanse renteverhoging kwam recent terug herstel omdat renteverhoging er niet is gekomen (update)


Landbouw

Anglo-Eastern Plantations: palmolieplantagegroep heeft meevallende halfjaarresultaten gepubliceerd

CF Industries: grootste speler in stikstofhoudende meststoffen (nitraten) werd voorbije jaar zwaar afgestraft op Wall Street

Potash Corp.: fusie aangekondigd met Canadese sectorgenoot Agrium

Sipef: halfjaarcijfers wat beter dan verwacht; licht verhoging van de jaarprognose, mede door stijgende palmolieprijs

Tessenderlo: Luc Tack controleert rechtstreeks (via Symphony Mills) en onrechtstreeks (via Picanol) intussen ruim 37% van de vennootschap; neemt nieuwe binnenvaarttanker in gebruik en bouw nieuwe fabriek voor vloeibare meststoffen in Rouen zit op schema


Vergrijzing

Ablynx: halfjaarcijfers tonen een kaspositie van 288,7 miljoen EUR; de fase II-resultaten van de combinatieherapie van vobarilizumab (potentieel middel tegen reumatoïde artritis) werden gemengd onthaald door verrassend hoge score voor placebo; maar volgens het bedrijf bieden die resultaten wel degelijk potentieel; markt wacht beslissing van AbbVie af; investeerder Adrianus Van Herk heeft positie tot boven 5% uitgebreid

Argen-x: kondigde op investor day in New York een tweede fase II-studies aan voor ARGX-113 en twee combinatiestudies voor ARGX-110; weldra bespreking (update)

Bone Therapeutics: overdreven koersdaling na einde van de lock-upperiode; halfjaarcijfers tonen kaspositie van 26,6 miljoen EUR op 30/6; voldoende kasmiddelen tot begin 2018; positie werd verhoogd; bekwam ruling voor belastingaftrek van octrooi-inkomsten (update)

Fagron: halfjaarcijfers licht onder de verwachtingen; Adrianus Van Herk heeft belang van 3% opgebouwd; koers terug op dreef

MDxHealth: kwam met de nodige vertraging toch met een verhoging van de omzetprognose voor 2016 van 30 à 50% naar +60%; hierdoor koersdoelverhoging bij KBC Securities van 5,5 naar 6 EUR; forse koersreactie (update)

Mithra Pharmaceuticals: sloot deal van 26 miljoen EUR met 10 miljoen EUR upfrontbetaling met Fuji Pharma voor commercialisering van Estelle in Japan en ASEAN-landen; kaspositie geslonken tot 65,9 miljoen EUR per 30/6; kreeg positief artikel in The Contraception Journal

7C Solarparken verhoogt opnieuw vooruitzichten

Partner Content