Areva blinkt uit

De enige echte uitblinker in de voorbeeldportefeuille sinds het jaarbegin is Areva.

Dat de koers van het aandeel van Areva verder oploopt, dankt de Franse wereldspeler in kernenergie aan de vooruitgang in de gesprekken met de overheid van Niger. Areva is in dat Afrikaanse land al veertig jaar actief in uraniummijnbouw. Op 31 december 2013 is de tienjarige overeenkomst daarover afgelopen en begin dit jaar had Areva de uraniummijnen dan ook stilgelegd. Dat betekent wel dat 5300 werknemers zonder baan dreigen te vallen. Het heropstarten van de onderhandelingen werd dan ook positief onthaald door de beleggers.

Een van de struikelblokken in de besprekingen is de intentie van Niger om een hogere belasting te heffen op de exploitatie van de uraniummijnen. De Nigeriaanse regering zou nu overwegen die belastingverhoging te laten vallen, aangezien de uraniumprijs vrij laag is. Dat heeft de rendabiliteit van de mijnen in Niger danig aangetast, zodat ze niet langer winstgevend zijn. De uraniumprijs heeft wel de neiging uit te bodemen.

75% koersstijging

Het grote voordeel van het Franse bedrijf is dat het een ‘one nucleair shop’ is. Klanten kunnen er voor alles met betrekking tot nucleaire energie terecht. Daardoor is Areva de wereldmarktleider in kernenergie. De Franse onderneming maakt zijn jaarresultaten op 26 februari bekend. De koers van het aandeel is sinds midden september wel al met 75% opgelopen. Dat beperkt het koerspotentieel uiteraard op korte termijn en maakt het aandeel kwetsbaarder voor eventueel tegenvallende resultaten. Als onderdeel van het dynamische beheer van de voorbeeldportefeuille verlagen we het advies naar ‘houden’ (rating 3C) en we leggen een verkooplimiet voor 150 van de 300 resterende Areva-aandelen.

Partner Content