Cashen met Lumina Copper

We hebben beslist 500 aandelen van Lumina Copper te verkopen.

Een belegging in First Quantum Minerals zien we wel zitten. Een minpunt is dat de koers van het aandeel de voorbije weken en maanden al flink is geklommen, en dat voor de waardering veel afhangt van volgend jaar. In 2015 moet een stevige omzet- en winstgroei volgen, waardoor de waardering zou dalen tot iets meer dan 6 keer de verwachte verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda), 1,2 keer de boekwaarde en een koers-winstverhouding van 10,5. Maar dat is natuurlijk nog onzeker. We willen voorlopig dan ook niet verder gaan dan een eerste positie in First Quantum.

Daarom hebben we beslist 500 aandelen van Lumina Copper te verkopen (zie verkooplimiet). Met de resterende 1000 gaan we voor het gemengde bod: 5 CAD per aandeel van Lumina en 0,2174 aandelen van First Quantum per Lumina-aandeel. Dat moet ons eind augustus naar verwachting 217 aandelen van First Quantum opleveren (met een actuele waarde van circa 3000 EUR).

Henkel op overnamepad

Het Duitse Henkel liet zich enkele weken geleden opmerken door maar liefst twee overnames in één week aan te kondigen. Vooreerst was er de overname van de Franse onderneming Spotless Groupe, met een prijskaartje van 940 miljoen EUR de duurste overname in meer dan zes jaar voor Henkel. Spotless is 50% actief in wasmiddelen, 25% in insectenverdelgers en 25% in huishoudzorg. Het bekendste merk voor de gemiddelde Belgische consument is zonder twijfel Vim.

Eerder had Henkel 270 miljoen EUR in cash op tafel gelegd om drie Amerikaanse bedrijven die actief zijn in haarproducten over te nemen. Het betreft SexyHair, Alterna en Kenra. Met die acquisitie verstevigt het zijn positie in de Verenigde Staten. We beschouwen Henkel als een Duitse topbedrijf en bekijken onze belegging op lange termijn (rating 2A).

Partner Content