CF Industries maakt een sprong

Op de kwartaalresultaten is het nog wachten tot volgende week, maar toch heeft de koers van CF Industries al een fraaie sprong gemaakt.

Afgelopen maandag kwam er bijna 12% bij, toen bekend raakte dat het hedgefonds Third Point LLC, geleid door de miljardair Daniel Loeb, een participatie had genomen in de op één na grootste producent ter wereld van stikstofhoudende meststoffen en nummer drie in de fosfaten. Volgens Loeb noteert CF Industries met een onverklaarbare korting tegenover zijn sectorgenoten. Het argument van het energievoordeel speelde bij ons ook een doorslaggevende rol om het aandeel in de voorbeeldportefeuille op te nemen. Loeb stelt ook vast dat de lage energiekosten door het gebruik van schaliegas CF Industries een stevig competitief voordeel geeft ten aanzien van de buitenlandse concurrentie, maar daarvan valt niets te merken in de beurskoers. Tot maandag dan toch. De hedgefundmanager suggereert de bedrijfsleiding om het dividend substantieel te verhogen, zodat het aandeel een herwaardering kan ondergaan.

We onderschrijven de zeer lage waardering van CF Industries en wachten de kwartaalresultaten af. Achter de koers aanhollen, heeft echter geen zin. Om dat te illustreren, verlagen we het advies naar ‘kopen op correctie’ (rating 2B). CF Industries loste begin juli K+S af in de voorbeeldportefeuille. Gelukkig maar: dinsdag ontplofte, figuurlijk gesproken, een bom in de meststoffenindustrie, in het bijzonder het potashsegment. De Russische producent Uralkali blies het exportkartel op en wil als producent met de laagste kostenstructuur via substantiële prijsverlagingen zijn marktaandeel opkrikken en meer aan, onder andere, China verkopen. Het vooruitzicht van significant lagere potashprijzen en dus een serieuze druk op de winstmarges van de producenten deed de koersen van producenten zoals Potash Corp, Mosaic, K+S, maar ook Uralkali 20 à 25% dalen. We komen op K+S terug in het volgende nummer (IB 32A).

Partner Content