Cruciale horde voor Syngenta-deal

ChemChina maakt zich sterk dat het de overname van Syngenta tegen eind dit jaar kan afronden. Maar de Amerikaanse mededingingsautoriteiten veroorzaken mogelijk vertraging.

Begin dit jaar lanceerde ChemChina een vriendschappelijk bod in cash van 465 USD per aandeel van Syngenta. Dat werd eind maart gevolgd door de mogelijkheid om uw Syngenta-aandelen over te dragen aan ChemChina, in ruil voor tijdelijke aandelen van Syngenta AG-TEMP met de aparte ticker SYNNE. Aanvankelijk was dat mogelijk tot 20 mei, maar het aanbod werd verlengd tot 18 juli. De 465 USD per aandeel krijgt u pas nadat een aantal voorwaarden zijn vervuld, zoals de goedkeuring door de mededingingsautoriteiten. ChemChina moet ook minstens 67% van de aandelen in handen krijgen.

Veel houvast biedt het aanbod van ChemChina aan de Syngenta-aandeelhouder dus niet. Erg veel aandelen werden dan ook nog niet overgedragen, want de dagelijkse handel in de tijdelijke aandelen bedraagt minder dan 1% van de handel in de gewone aandelen (ticker SYNN). We blijven dan ook bij het advies om de aandelen voorlopig bij te houden. De koers wijkt nog te veel af (ongeveer 15%) om de positie te verkopen, wat toch wijst op twijfels van de markt dat de Zwitserse gigant in zaden en gewasbescherming wel degelijk in Chinese handen zal overgaan.

Tot nu blijven het management van ChemChina en Syngenta herhalen dat alles op schema zit om de overname tegen eind dit jaar af te ronden. Maar vorige week raakte bekend dat ChemChina meer tijd heeft gevraagd voor zijn dossier bij de CFIUS, het comité dat de regering adviseert over buitenlandse investeringen in de Verenigde Staten. Die instantie wordt vooral door de tegenstanders bewerkt, met het argument dat de overname de nationale veiligheid van de Verenigde Staten in het gedrang brengt. De CFIUS heeft al overnames, ook door Chinese bedrijven, laten afblokken. Dit is duidelijk een cruciale horde in de Syngenta-deal. De procedure kan vertraging veroorzaken voor de afwikkeling van de deal (rating 2A).

Partner Content