De tapering is voor later

De ‘tapering’ door de Amerikaanse centrale bank komt dan toch niet op gang.

Op de Fed-meeting van dinsdag en woensdag werd beslist het inkoopprogramma van obligaties onverminderd op 85 miljard USD per maand te houden. De meeste economen en strategen waren ervan uitgegaan dat een vermindering naar 75 miljard USD zou worden aangekondigd. Fed-voorzitter Ben Bernanke verdedigde de beslissing door aan te geven dat de recente indicatoren erop wijzen dat het economische herstel nog te broos is om een verandering in de monetaire politiek aan te kunnen.

In mei had de Fed nochtans aangekondigd dat de ‘tapering’ eraan zat te komen. Maar het zal dus nog niet voor meteen zijn. Dat geeft aan dat de Amerikaanse centrale bank zich nog niet comfortabel voelt met de economische vooruitzichten op korte en middellange termijn. Bernanke verwees ook naar de politieke onzekerheid naar aanleiding van de nakende discussie over de Amerikaanse begroting en het schuldenplafond om het uitstel van de tapering te motiveren. De markten hadden zich verzoend met de start van de tapering en reageerden dan ook aangenaam verrast, met forse winsten voor het goud en de obligatiekoersen (3 tot 5%) en degelijke winsten voor de euro (EUR) en de aandelenkoersen (circa 1).

We kunnen nu aantonen dat we het thema ‘bescherming’ actiever willen beheren. De dreiging van tapering is nu (tijdelijk) afgewend, zodat we onze posities in de trackers Proshares Short S&P500 en Lyxor ETF Short CAC40 verkopen. We verkopen niet alle posities, omdat de benoeming van de nieuwe Fed-voorzitter -als de favoriet van Wall Street Janet Yellen het toch niet zou halen – en verder de begrotingsdiscussie en het schuldenplafond vrij snel nieuwe onzekerheid kunnen veroorzaken. Daarnaast hebben we ook liquiditeiten nodig om het thema ‘opkomende middenklasse’ versneld uit te rollen.

Partner Content