Vanwege zijn marktleiderschap dachten we Novo Nordisk nog voor lange tijd in de voorbeeldportefeuille te houden, maar de berichtgeving en de koersontwikkeling geven aanleiding tot enige twijfel.

We kunnen enkel tevreden zijn over onze belegging in het Deense Novo Nordisk, maar nu is er toch reden tot ongerustheid. Sanofi maakte bekend dat het volgend jaar, door prijsdruk in de Verenigde Staten, geen groei verwacht in diabetesbehandelingen. Novo Nordisk is de grootste speler in die branche. Zelf bleef het management van Novo bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers positief gestemd voor 2015. De verwachte omzetgroei van 7 tot 9% tegen constante wisselkoersen werd bevestigd. Na negen maanden is er sprake van 8% omzetgroei bij constante wisselkoersen (4% in de boekhouding in Deense kronen). Voor volgend jaar mikt Novo Nordisk op een vergelijkbare omzetgroei.

Vanwege zijn marktleiderschap dachten we Novo Nordisk nog voor lange tijd te houden, maar de berichtgeving en de koersontwikkeling geven aanleiding tot enige twijfel. Temeer omdat het aandeel tegen 26 keer de verwachte winst en tegen 18 keer de verwachte verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) zowat het duurste aandeel in de voorbeeldportefeuille is.

Om die reden nemen we het zekere voor het onzekere en verkopen we de positie uit de voorbeeldportefeuille (rating 2B). Novo Nordisk vervangen we in het thema vergrijzing door GlaxoSmithKline (rating 1A) (zie p. 2).

Petrobras voor Royal Dutch

Er komt niet alleen een wissel in het thema vergrijzing, maar ook in het – dit jaar zwak presterende – thema energie. Daar ruilen we de ene voor de andere oliemajor in: het volledig afgeslachte Petrobras (zie Flash, p. 7) neemt het zitje van Royal Dutch Shell (zie stuk p. 4) over.

Partner Content