Franco-Nevada lijdt onder goudprijs

Door de koersdaling met 25% sinds begin dit jaar staat het aandeel van Franco-Nevada opnieuw op het niveau van 2011.

De koersdaling met 25% van Franco-Nevada (tickersymbool FNV op beurs van Toronto en NYSE) sinds het begin van het jaar is niet te wijten aan de kwartaalcijfers, maar aan de scherpe daling van de goudprijs (-16%). De afgelopen maanden hebben aangetoond dat de hefboom op de goudprijs in twee richtingen gaat. De koers kon wat herstellen, nadat de omzet en de winst voor het eerste trimester enkele procenten boven de analistenconsensus uitkwamen. De omzet kwam uit op 108,8 miljoen USD, terwijl de analisten gemiddeld op 105,2 miljoen USD hadden gerekend (3,4% beter dan verwacht). De winst bedroeg 28 dollarcent per aandeel (minder dan de 0,31 USD per aandeel in het eerste kwartaal van 2012), maar wel beter ten opzichte van een analistenconsensus van 0,27 USD per aandeel. Franco-Nevada kon terugblikken op een sterk 2012, met een winststijging van 136 miljoen naar 171 miljoen USD (+26%). Door de toename van het aantal aandelen bleef de stijging van de winst per aandeel beperkt van 1,08 tot 1,19 USD per aandeel (+10%).

In het eerste kwartaal werden twee nieuwe royalty-deals aangekondigd. Het eerste slaat op het Brucejack Gold-project in British Columbia (Canada) van Pretium Resources en het tweede op het Golden Meadows-project in Idaho (VS) van Midas Gold. FNV blijft verder werken aan de diversificatie naar andere metalen en zelfs olie. Maar het blijft op de eerste plaats een investeerder in goudmijn- of andere mijnbouwprojecten met het oog op toekomstige royalty’s.

Franco-Nevada is de grootste goudroyaltyspeler in de wereld, zowel in aantal goudactiva als in royalty-inkomsten. Vandaag beschikt de groep over liefst 200 potentiële royaltystromen. Door de koersdaling met zowat 30% sinds de top en met 25% sinds het begin van dit jaar staat het aandeel opnieuw op het niveau van 2011. We blijven bij het advies ‘koopwaardig’ (rating 1B), al zal nu eerst een stevige bodemvorming van belang zijn, voordat posities verde r kunnen worden uitgebouwd. Maar dan moet ook de goudprijs in rustiger vaarwater terechtkomen.

Partner Content