Geen overname voor Thrombogenics

De toegenomen twijfel over een overname van Thrombogenics bleek terecht.

Dinsdag maakte de Leuvense biotechgroep Thrombogenics bekend dat ze zelfstandig blijft. Dat betekent dat het management moet overstappen naar een plan B: een partner zoeken voor de commercialisatie van Jetrea, het middel tegen oogziekten, in de Verenigde Staten. Voor de rest van de wereld is er al een partnerschap met Alcon/Novartis. Het team dat het zeer succesvolle oogmiddel Lucentis wereldwijd heeft gecommercialiseerd, verkoopt Jetrea mee. Maar Alcon/Novartis verkoopt Lucentis alleen niet in de Verenigde Staten; daar gebeurt de commercialisatie door Roche. Die andere Zwitsers kunnen dus een partner zijn voor Thrombogenics in de Verenigde Staten.

Dat partnerschap voor de Verenigde Staten is meer dan wenselijk. Een cashpositie van zowat 150 miljoen EUR (4 EUR per aandeel) lijkt ruim, maar in het eerste trimester heeft Thrombogenics toch alweer 15 miljoen EUR cash verbrand, hoewel het een geneesmiddel op de markt heeft. Zeker als het bedrijf nog klinische ambities heeft met Jetrea voor andere indicaties (zoals diabetische retinopathie), is het huidige kasniveau niet meer riant. Met de aankondiging dat er geen overname komt, werd ook bekendgemaakt dat financieel directeur Chris Buyse, die CFO is sinds de beursgang in 2006, het bedrijf verlaat.

Geen paniekverkopen

Het verhoopte scenario is weg en dat leidde tot een zware teleurstelling. Vandaar ook de enorme koersdreun. Gelukkig dat we, vooral in de tweede helft 2012, in volle euforie, 75% van onze positie met gemiddeld 170% winst hebben verkocht. Want op de rest is de winst nu weg. In paniek tegen om het even welke prijs verkopen, heeft nog weinig zin. Daarom handhaven we het advies ‘houden/afwachten’ (rating 2C). Een partnerdeal voor de Verenigde Staten is wel essentieel.

Partner Content