Herstelbeweging op laatste benen

Na zes donkere weken in 2016 hebben de westerse aandelenmarkten zich de voorbije twee maanden fraai hervat. De Amerikaanse beurzen staan zelfs weer op winst. Voor de meeste Europese indexen, zoals de Eurostoxx50- en de Stoxx600-index, is het nog niet zover.

We komen weer op cruciale niveaus – de S&P500-index staat vlak bij een historische piek – en dan is het even kijken naar de markttechnische indicatoren. Die wijzen allemaal in de richting van het einde van de herstelbeweging, veeleer dan dat de voorbije sterke periode het begin van een nieuwe forse opwaartse beweging zou zijn. Die signalen dat de herstelbeweging stilaan achter de rug is, doen ons de bescherming verder opdrijven, waarbij we eerst weer onze positie in Lyxor Eurostoxx50 short verhogen.

Daarnaast stellen we vast dat, na goud, ook de zilverkopers in gang zijn geschoten. Zoals eerder aangekondigd (zie strategie in nummer 16A), gaan we daarop inspelen door een positie op te bouwen in iShares Silver Trust (ticker SLV, Isin-code US46428Q1094;zie ook Derivaten in nummer 16B). Intussen is het dividend van Silver Wheaton verrekend.


Sipef: jaarverwachtingen verhoogd

De plantagegroep Sipef rapporteerde vorige week beter dan verwachte productiecijfers over het eerste kwartaal. De palmolieproductie bedroeg 66.447 ton, een stijging met 9,76% tegenover het eerste kwartaal van vorig jaar. De productie uit vruchten van de eigen plantages steeg met 9,57%, tot 53.276 ton, en die uit vruchten ingekocht bij derden met 10,5%, tot 13.171 ton. De productie werd nochtans negatief beïnvloed door de aanhoudende effecten van weerfenomeen El Niño, maar de natuurlijke groei van de jonge plantages van UMW en TUM in Noord-Sumatra (productie +54%, tot 8129 ton) compenseerden de 3,3% lagere productie bij Tolan Tiga. Bovendien leidden de lagere neerslag in Papoea-Nieuw-Guinea (PNG) tot minder productieonderbrekingen, waardoor de productie er met 11% toenam, tot 28.575 ton.

Sipef verwacht toenemende productievolumes in het tweede en het derde kwartaal, vanwege het afzwakkende effect van El Niño. Het prijsherstel van de palmolie – van 570 USD per ton in januari naar 725 USD eind maart – werd gebruikt om 39% van de verwachte jaarproductie tegen gemiddeld 681 USD per ton te verkopen, een daling met 92 USD per ton tegenover dezelfde periode vorig jaar. De rubberprijzen konden voor het eerst in jaren wat herstellen, en Sipef verkocht tot nu 49% van zijn verwachte jaarproductie tegen 1267 USD per ton. Dat betekent wel nog altijd een daling met 19,6% vergeleken met hetzelfde moment vorig jaar.

Dankzij de zwakke lokale munten in Indonesië en PNG blijven de productiekosten gelukkig onder controle. De geplande uitbreidingen van de plantages, vooral in Musi Rawas, worden gestaag voortgezet. De jaarverwachtingen werden opgetrokken van een lichte daling tegenover 2015 naar een mogelijke evenaring of licht overtreffen. De nettowinst 2015 lag bijna 60% lager dan in 2014. Het brutodividend daalt dan ook naar 0,6 EUR per aandeel, tegenover 1,25 EUR per aandeel in 2015. We zien in de verhoogde jaarverwachtingen een bevestiging van onze stelling dat we een meerjarige winstbodem hebben bereikt. We schrapten ons recente kooporder na de koerssprong dankzij een koopadvies van Degroof Petercam. We blijven evenwel op vinkenslag (rating 1B).


OVERZICHT KOOP- EN VERKOOPINTENTIES

Bescherming

Lyxor ETF Eurostoxx50 Short: positie wordt verder uitgebouwd, ter bescherming van resterende Europese aandelenposities, want herstelbeweging beurzen lijkt afgelopen (update)

Proshares Short qqq: inverse tracker op Nasdaq speelt in op verwachte daling van de technologiebeurs, gezien de hoge waardering; positie wordt verder uitgebouwd (update)


Consumptie middenklasse opkomende landen

Barco: tradingupdate Q1 gaf hogere omzet dan verwacht; positieve koersreactie (update)


Energie

Uranium Participation:onderwaardering van 7% tegenover intrinsieke waarde

Velcan: na het on hold zetten van de ontwikkeling van het SukaRame-project loopt ook het Meureubo 2-project in Indonesië serieuze vertraging op; kondigde interesse aan voor zonne-energieprojecten


Goud en metalen

Franco-Nevada: uitstekende jaarcijfers leidde tot nieuwe historische recordkoers; resultaten Q1 op 3 mei

Market Vectors Gold Miners ETF: goudmijnen excelleren tot nog toe in 2016 door trendommekeer goudprijs als gevolg van twijfels over impact uiterst soepel monetaire beleid centrale banken op economische groei (update)

Silver Wheaton: koers maakt inhaalbeweging in navolging van zilverprijs tegenover het goud (update)

SPDR Gold Shares: goudtracker; goud weer in stierenmarkt; opbouw positie is afgerond, want positie aan bovenkant vooropgestelde vork van 5 à 10% van de voorbeeldportefeuille

Umicore: jaarresultaten erg positief onthaald; tradingupdate Q1 op 26 april


Landbouw

Potash Corp.: prijsstijging granen brengt landbouwaandelen terug in de gratie; resultaten Q1 op 28 april (update)

Sipef: presenteert een mooie productiegroei in Q1 (zie boven)

Syngenta: tradingupdate Q1 in lijn met verwachtingen, weldra bespreking; ChemChina van start gegaan sinds 23 maart tot en met 20 mei van inzameling tegen 465 USD per aandeel in cash (update)

Tessenderlo: adviesverlaging na forse koerssprong door erg positief rapport ABN-AMRO; tradingupdate Q1 26 april


Vergrijzing

Ablynx: kreeg voor tweede keer al dit jaar een mijlpaalbetaling van 8 miljoen EUR van partner Boehringer Ingelheim, deze keer voor start klinische fase I-studie met anti-CX3CR1-nanobody, tegen chronische nierontstekingen (update)

Bone Therapeutics: jaarcijfers bekendgemaakt en beloftevolle resultaten fase II voor Preob in ernstige osteoporose

Fagron: tradingupdate Q1 in lijn met verwachtingen; nieuwe poging voor buitengewone algemene vergadering op 4 mei; gemiddelde koers blijft wel boven 5,5 EUR, wat deal private plaatsing in gevaar brengt (update)

MDxHealth: samenwerking met Andros Men’s Health Clinic voor verkoop van SelectMDx (urinetest voor prostaatkanker) in Nederland; lancering SelectMDx op Amerikaanse markt; ConfirmMDx (weefseltest voor prostaatkanker) wordt opgenomen in de 2016 NCCN-Guidelines (alliantie van 26 kankercentra) voor de vroege opsporing van prostaatkanker

Herstelbeweging op laatste benen

Partner Content